Preminuo Branko Marušić Čutura, najstariji roker Srbije

Ostavite komentar


  1. Bit, Rok, Hipi, Pank… propagiraju Božju ideju u vreme kada Invalidi duha i čovečnosti vladaju svetom. Oni su bučni, jer su Vladari svetom tihi. Čak i kada šalju vojnike da ubijaju druge narode Sotone se ne pojavljuju. Dok Rokeri i u ratu pevaju svojim drugarima dok očekuju svoju smrt ili teško ranjavanje.To sam napisao u svojoj knjizi „Jevanđelje po istini“. Evo odlomka:
    „…Da nije Crkva kao institucija u službi države zloupotrebila ideje Jovana Krstitelja i Isusa Hrista, najbolji duhovi koji su prepoznali najvišu duhovnost ljudske svesti koja se pojavila bili bi slavljeni kao bogovi. A pojavili se masovno u najtragičnijem dvadesetom veku. Prvo kao revolucionarna ideja boreći se da osvoje vlast, pritom odbacujući religiju odbacili su i rodonačelnike komunizma. Očigledno je upotreba sile komrpomitovala ideju, barem u SSSR, a mislilo se ne i u Jugoslaviji, što su tragični događaji devedestih demantovali.
    No, u drugoj polovini Dvadesetog veka, tamo gde su države bile prejake za oružanu revoluciju, pojavići se pokreti sa Idejom Jovana i Isusa. Prvo kao bit (beat) generacija, naravno tamo gde je uticaj Crkve bio najslabiji – u megapolisu NJujorku i nestvarno lepom San Francisku. Bit duh je nastao u zagušljivim barovima, gde su nastajale slobodne misli potopljene džez improvizacijama, kada je um upućen samo na svoje kreativno. Na stvaraoce bit generacije, osim američkih transcendentalista, uticali su engleski romantičari, verovatno i ruski, i francuski nadrealisti. Najznačajniji događaj za bit pokret je onaj koji se desio u „Six Galeri“ u San Francisku 1955. godine, kada je Alen Ginsberg pročitao svoje remek-delo pesmu „Howl“ („Urlik“), koja je izazvala do tada nepoznate emocije. Protiv izdavača je pokrenuta optužnica jer je pesma opscena. Prvi stih glasi: „Video sam najbolje umove svoje generacije uništene ludilom, gledaju histerično goli…“ Tu je i najuticajniji za to vreme Čarls Bukovski, sa porukom: „Činilo se da čovek ima samo dva izbora – živeti u užasu ili biti propalica.“…“

Ostavite komentar


Scena

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.