Preminuo umetnik i autor omota kultnog singla Sex Pistolsa 1Foto: Daniel LEAL / AFP / Profimedia

Britanski umetnik i politički aktivista Džejmi Rajd, koji je 1977. godine osmislio dizajn za naslovnicu singla Sex Pistolsa „God Save The Queen“, preminuo je u 77. godini života, piše  Gardijan, prenosi Jutarnji list.

Rad koji prikazuje britansku kraljicu Elizabetu II., preko čijih je očiju ispisan naziv pesme, a ustiju naziv benda, ostao je upamćen u muzičkoj  istoriji.

Preminuo umetnik i autor omota kultnog singla Sex Pistolsa 2
Foto: John Marchant / SWNS / SWNS / Profimedia

Upravo Rajdov grafički izbor koji asocira na poruku u kojoj se traži plaćanje otkupnine te politička hrabrost zacementirali su, piše CNN, „slavu Seks Pistolsa i pank roku dali jasan, postojan vizuelni stil“.

Zapažen je bio i njegov poster „Free Pussy Riot“, koji je prenosio poruku podrške trima članicama feminističkog ruskog pank benda koje su 2012. godine osuđene za „svetogrdni huliganizam“, podseća  Gardijan.

Kroz svoj rad svojevremeno je kritiikovao i bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa, dodaje CNN.

Radikalna umetnost i tada je bila važan alat pobune, baš kao i u njegovoj mladosti.

Da je Rajd preminuo objavio je njegov galerist John Marchant, koji ga je u objavi na Facebook profilu opisao kao „umetnika, ikonoklasta, anarhistu, pankera, hipija, buntovnika i romantika“.

https://www.jutarnji.hr/kultura/art/preminuo-umjetnik-koji-je-osmislio-dizajn-za-naslovnicu-kultnog-singla-sex-pistolsa-15364368

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari