Preminuo Vilbur H. Dženings, tvorac emotivnih filmskih hitova 1Foto: 20th Century Fox - Paramount Pictures - Lightstorm Entertainment - Baja Studios / Christophel Collection / Profimedia

Američki tekstopisac Vilbur H. Dženings, najpoznatiji po tekstu za pesmu „My heart will go on“ iz filma Titanik, preminuo je u 81. godini, piše Hollywood Reporter.

Imao je zdravstvenih problema, prenosi Index.hr.

Dženings je preminuo u svom domu u Teksasu. Njegova negovateljica Marta Šerod izjavila je da je poslednjih pet do šest godina imao ozbiljne zdravstvene probleme. Svoju holivudsku karijeru započeo je 1976. godine, a već 1977. godine sarađivao je sa kompozitorom Ričardom Kerom na pesmi „Looks like we made it“, koju je izveo Beri Menilou.

Dženings je 2006. godine uvršten u Kuću slavnih tekstopisaca, gotovo deceniju nakon što je osvojio drugi Oskar za pesmu „My heart will go on“, koju je otpevala Selin Dion za film Titanik.

Osvojio je tri Gremija i dva Zlatna globusa

Prvi Oskar osvojio je 1983. godine za pesmu „Up where we belong“ iz filma Oficir i džentlmen. 1991. godine Dženings je sarađivao sa Erikom Kleptonom na pesmi „Tears in heaven“ iz filma Rush.

Pesma je bila nominovana za Zlatni globus i osvojila je Gremi za pesmu godine.

Tokom svoje karijere osvojio je tri Gremija, dva Zlatna globusa i ukupno 25 različitih nagrada.

Dženings je rođen 27. juna 1944. godine u Teksasu.

Karijeru je započeo kao profesor na lokalnom koledžu, a zatim je predavao na Državnom univerzitetu u Ostinu.

Sarađivao je sa umetnicima kao što su Vitni Hjuston i BB King, a njegove pesme pojavile su se u 325 filmova i TV emisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari