Rundek Cargo Trio je sa aktuelnog albuma „Mostovi“ kao treći singl izdvojio je pesmu „Ima ih“, čija se proročka snaga pokazuje upravo ovih dana imajući u vidu trenutnu izbegličku krizu koja potresa Evropu.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

„Pjesma 'Ima ih' u tri oštra poteza govori o manipulaciji, medijskom zastrašivanju i imigraciji. NJena razbuđujuća energija i opsesivni refren nadahnjuju nas da uspravno odgovorimo na izazove vremena i savjesti, jer IMA IH!“, objašnjava Darko Rundek.

Usred teške izbegličku krize koja pogađa Evropu, a u kojoj se svakodnevno preispituju potezi čelnika Evropske unije i pojedinih država, novi singl nametnuo se sam od sebe jer neverovatno dobro secira stvarnost. „Ima ih“ nije za one koji vole zatvarati oči pred stvarnošću. Iako teške tematike, pesma je nevjerojatno dinamična i izaziva trnce pri slušanju.

Pesma „Ima ih“ nastala je u Sarajevu između 7. i 9. februara prošle godine, tokom tonskih proba na sceni Sarajevskog ratnog teatra kao odgovor gitariste Rundeka, violinistkinje Isabel Katala (Catala) i multiinstrumentaliste Dušana Duce Vranića na socijalne proteste koji su se tada događali u Sarajevu.

U istom gradu nastao je i neslužbeni spot „Ima ih“, sastavljen od radova brojnih fotografa iz regiona koji su se odrekli svojih autorskih prava. Fotografije prikazuju bunt i ljudsku snagu, u koju nekad sumnjamo, odnosno prikazuju odgovore različitih društava na probleme poretka u kom žive. Sarajevsko udruženje Art Lab samoinicijativno je napravilo nedavno spot „Ima ih“ sastavivši ga isključivo od niza crno-belih fotografija koje dokumentuju razne proteste koji su se proteklih meseci događali širom regiona.

Sa „Mostova“ prethodni singlovi su bili „Midnight Calypso“ iz 2013. i nedavno „Don Juan“.[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Y29QCDQe_V4]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari