Pet godina nakon prvog albuma „Plavi avion“ Rundek Cargo Trio objavio je svoj novi album „Mostovi“ – 11 pesama za koje je stihove pisao Rundek, a muziku Rundek Cargo Trio. Album otvara pesma „Džaba“ koja je posveta kultnom Šarlu Akrobati, i uz „Ima ih“ angažovano oslikava ključne probleme savremenog života. „Vitamini“ duhovito govore o dražima starenja a dodatnu dozu egzotike albumu daje „Indijska“. Naslovni „Mostovi“ album boje u romantiku, a na istu notu pesma „Ne zaboravi me“ zatvara album. Na brodu uz autentičnu atmosferu kraj beogradskog ušća novinari su imali priliku prvi put da čuju uživo pesme „Don Juan“, „Ima ih“ i „Mostovi“.

„Nadam se da ćete u tom albumu uživati. Mi smo vrlo ponosni na njega“, kaže Rundek, najavljujući da će na koncertu u Barutani u petak i subotu, 12. i 13. juna, biti predstavljen novi album ali biće i starih pesama koje se uklapaju u duh najnovijeg albuma. 



 

 Pre nekoliko godina kada ste nastupali u Domu omladine prvi put ste publici predstavili dve pesme sa najnovijeg albuma. Koliko je dugo trajao rad i kako je nastajao album „Mostovi“?

Nastajao je sporo, a mislili smo da će album biti završen još pre tri godine. Rad se otegao ali za razliku od nekih ranijih albuma kada je postojala neka dilema da li je trebalo ovako ili onako, sada to nije slučaj, nismo hteli reći da je album gotov dok to nije bilo to.

 Pesme „Mostovi“ i „Don Juan“ su obojene romantikom ali u drugim pesmama se pominju teroristi i šaka vitamina – da li je to okruženje savremenog čoveka?

Osnova pesme „Ima ih“ nastala je u Sarajevu kada se u centru grada događala jedna velika pobuna naroda protiv političke klase. Pobuna je bila brutalna, zapaljena je Skupština, bilo je i tuče sa policijom. Nešto od te eksplozije nezadovoljtsva je sigurno dalo energiju toj pesmi i ta „rima ima ih, ima ih, ima ih“. Posle sam nakon više pokušaja otkrio da pesma može pevati i o tome u čemu živimo i kako nas danas svi nečim plaše. Kako nosimo suvišni teret stalnog pritiska a istovremeno zaboravljamo da smo tu samo jedanput i da smo slobodni ljudi. Ta pesma govoreći glasom onih koji su u ksenofobiji, zagriženi, onih koji nemaju saosećanja peva o tome čime smo prignječeni.

 Koje pesme sa novog albuma „prve ulaze u uši“?

Meni su javili da su im nakon prvog slušanja ostale pesme: „Ima ih“, „Ne zaboravi me“.

Poslednji put u Beogradu ste nastupali u Domu omladine i Sava centru, ovog puta ste se odlučili za Barutanu. Šta publika može da očekuje od koncerta?

Uvek se trudimo da pronalazimo neka nova mesta za koncerte. Barutana je jedno lepo mesto, a sa tog mesta se vidi i reka. Publika može očekivati kako to obično biva kao i na svakom nastupu nakon izlaska iz studija najjače koncerte. Verovatno će ti koncerti imati dodatnu energiju koja iz svega toga proizilazi.

 Rundek Cargo Trio često nastupa u Srbiji, nakon Beograda gde ćete promovisati novi album?

Nakon Beograda prvi nastup je na Arsenal festu u Kragujevcu, a onda i u ostalim gradovima u Srbiji od severa do juga.

 

https://www.youtube.com/embed/jpVxeMK491A

Trio



Autor, pevač i gitarista Darko Rundek osamdesetih godina predvodio je zagrebački novotalasni Haustor. Posle brojnih muzičkih putovanja sa Cargo orkestrom, sa violinistkinjom Isabel Katala i multiinstrumentalistom Dušanom Ducom Vranićem osniva Rundek Cargo Trio koji objavljuje album „Plavi avion“ (2010).



Ulaznica uz disk



Koncertna agencija Long Play je album „Mostovi“ zvanično objavila 1. juna. Do nastupa u Barutani 12. i 13. juna disk se može dobiti isključivo uz kupljenu ulaznicu za neki od dva beogradska koncerta, za 1.500 dinara. CD uz ulaznicu se može kupiti samo na glavnim Eventimovim prodajnim mestima – blagajnama Doma omladine Beograda i Kombank Arene, Bilet servisu na Trgu Republike i u Šoping centru „Ušće“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari