Škola moderne muzike – MMI organizuje reprizu radionice klavijatura koja će se održati u Ustanovi kulture Parobrod 28. maja u 17 časova. Ulaz na radionicu je besplatan. MMI škola je krenula sa serijom muzičkih radionica koje se održavaju u Ustanovi kulture Parobrod. Prva u nizu bila je veoma uspešna radionica bas gitare, dok se za radionicu klavijature tražila stolica više.

Zbog velikog interesovanja MMI škola je odlučila da organizuje dodatnu radionicu klavijatura s tim da će ova radionica biti omaž preminulom Lazi Ristovskom. Učesnici prošle radionice klavijatura bili su: Slobodan Marković, Kornelije Kovač, Sonja Lončar, Vasil Hadžimanov i Saša Lokner. Pored njih je falilo mnogo imena „ex yu“ vrhunskih majstora klavijatura, ali najviše je nedostajalo jedno ime – Laza Ristovski. Na radionici će učestvovati poznati srpski klavijaturisti: Aleksandar Saša Lokner i Slobodan Marković. Na ovoj radionici posetioci će imati prilike da vide i čuju o tehnikama sviranja srpskih eminentnih pijanista koji su pored svojih autorskih dela poznati i po tome što su radili muziku za pozorište, filmove i televiziju. Slobodan Marković će posetiocima pričati o harmonizaciji, dok će Aleksandar Saša Lokner posvetiti svoj čas Lazi Ristovskom.

Laza Ristovski (1956-2007) bio je jugoslovenski muzičar koji je najpoznatiji po radu u grupama Smak i Bijelo dugme. Komponovao je muziku za više domaćih filmova, od kojih su najpoznatiji: „Lazar“ (1984), „Sveto mesto“ (1990), „Velika frka“ (1990), „Mrav pešadinac“ (1993), „Paket aranžman“ (1995), „Lepa sela lepo gore“ i „Nečista krv“ (1996). Godine 1994. u saradnji sa Sašom Loknerom, klavijaturistom Bajage i Instruktora, objavio je vrlo zapažen album „Naos“. Takođe je izdao CD klasične muzike sa operskom pevačicom Dubravkom Zubović. Pratio je na turneji gitaristu Alvina Lija, bivšeg člana grupe Ten Years After. Zbog teške bolesti Ristovski bio je vezan za invalidska kolica nekoliko godina unazad, ali nastavljao je sa radom i čak je učestvovao na povratničkoj turneji Bijelog dugmeta. Preminuo je 2007. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari