radnička klasa ide u pakaoFoto Mega Com Film

Film Mladena Đorđevića „Radnička klasa ide u pakao“ nakon emitovanja na zagrebačkom Subversive Film Festivalu krenuo je u bioskopsku distribuciju u Hrvatskoj.

„Radnička klasa ide u pakao“ osvojila je nagradu Wild Dreamer ”Dragan Rubeša” za najbolji igrani film, a sada su stigle i prve recenzije nakon ulaska u bioskope.

Šta kažu kritičari iz Hrvatske:

Marko Njegić, SLOBODNA DALMACIJA:

Srpski reditelj pokazuje da i 15 godina nakon „Života i smrti porno bande“, jednog od najboljih i najsubverzivnijih srpskih/regionalnih filmova novog milenijuma, još uvek može pomaći poneku granicu, počevši od one žanrovske.

Đorđević se bori protiv tipologije dvaju centralnih žanrova u kojima ordinira (naročito regionalnih primeraka „art house“ drame), subverzirajući ih iznutra.

„Radnička klasa ide u pakao“ može se opisati kao da je sociopolitički film Kena Louča („Ja, Daniel Blake“, „Oprostite, mimoišli smo se“, „Stari hrast“) dobio balkansko lice i skrenuo na teritoriju mračne paganske strave s primesama „torture porn“ horora u izrazu.

Jurica Pavičić, JUTARNJI LIST

Kao u Marksovoj noćnoj mori, radnici nalaze oruđe klasnog bunta, ali ni u čemu modernom i progresivnom.

Ovo je film koji ne liči ni na šta što se dana u post – Jugoslaviji snima. To je film koj zaista ima – nešto svoje.

Kritičar Damir Radić za portal NOVOSTI:

Đorđević ekspresivno slika porazne posledice dekadencije vladajućih, ali pritom bunjuelovski ne štedi ni niže slojeve, pokazujući da je ljudska priroda dublja od klasnih uslova.

„Radnička klasa ide u pakao“ ozbiljan je kandidat za film godine u tzv. regiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari