Treće veče Exit R:Evolucije, najavljeno kao Warriors Dance veče, bilo je žestoko i eksplozivno od samog početka – uz šutku u publici tokom svirke legendarnog benda GBH. Ovi začetnici hardcore punka i jedan od najboljih bendova ovog pravca zajedno sa sastavima Exploited i Discharge bili su zaduženi za eksplozivno otvaranje Warriors Dance dana na Exitu.

Iako spadaju u prvu generaciju ubrzanog, furioznog punk zvuka sa beskompromisnim stavom, ni danas se ništa nije promenilo i njihova energičnost je ostala na isto nivou. To je staari dobri pank – jednostavni gitarski rifovi, bas gruv, bubanj zakucavanje na keca i harizmatični pevaču crnoj kožnoj jakni sa izblanširanom uzdignutom kosom.

Posle nekoliko godina odsustva, sastav Eyesburn se vratio na muzičku scenu krajem prošle godine, na svirka u petak na Exitu pokazala je da ovaj bend ima mnogobrojne fanove, s obzirom da je prostor ispred glavne bine bio popunjen tokom njihove svirke. Izašavši na binu tačno u najavljeno vreme uz intro sa ozvučenja u koji su se utopili live svirkom, Eyesburn mašinerija odmah je pokrenula masu na skakanje i podizanje ruku u vazduh. Kojot i ekipa su tokom skoro petnaest godina na sceni stvorili prepoznatljivi zvuk kombinujući žestoke gitarske rifove i reggae ritmove koji izdvajaju Eyesburn od drugih bendova, tako da imaju zaista široku bazu fanove, što se moglo videti i u publici dovoljno raznolikoj da obuhvati one naklonjene rege zvuku pa sve do okorelih heavy frikova. Dobro su nas provozali kroz svoj repertoar, od starih, svima dobor poznatih hitova pa do pesama sa novog albuma „Reality Check“, koji je Kojot najavio rečima: „vreme je za proveru stvarnosti“, a pokazalo se da novim pesmama nije trebalo dugo da „se prime“, pošto je publika većznala napamet sve tekstove, iako je album zvanično objavljen tek pre nekoliko dana. Kako reče Kojot, pravi „peace metal“. Nakon njih usledio je DJ dvojac South Central, kao zagrevanje pred zvezde večeri i Warriors Dance festivala u festivalu – The Prodigy.

Za to vreme, od zanimljivijih dešavanja bila je svirka grupe Hype! na Riffs & Beats bini, sa alternativnim rock zvukom uz energiju garažnog benda, veoma autentičnog muzičkog izraza. Njihova muzika predstavlja sublimaciju klasičnog rocka i proto punka, a u isto vbreme inspirisana muzičkim scenama Detroita, Sijetla i Los Anđelesa. Takođe interesantan nastup na ovoj bini je imao bend Auf Wiedersehen, sa svojim garažnim zvukom i obogaćen elektronskim uticajima, zatim beogradski Straight Mickey and the Boys na Fusion Stage-u, kao i grupa Zebra Dots, prvi regionalni bend potpisan na najmoćnijoj svetskoj muzičkoj etiketi Universal Music.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari