Ako se po jutru dan poznaje, onda će prema prvim najavama 2010. godina biti prilično bogata kada su u pitanju nova muzička izdanja.

Prvi pogled na listu najavljenih albuma govori da će i ove godine scenom vladati proverena imena poput Rejdiohed (Radiohead), Ofspring (Offspring), HIM, ali i da će se nastaviti trend objavljivanja novog materijala nekih pomalo zaboravljenih izvođača kao što su Skorpions (Scorpions), Nou daut (No Doubt), Šade (Sade), Saundgarden (Soundgarden)…

Među one na čija će pleća spasti teret najvećih očekivanja u 2010. spada i sada već kultni engleski sastav Rejdiohed. Poslednji album „In Rainbows“ objavili su 2007. godine i tada je fanovima omogućeno da ga slobodno preuzmu sa interneta i za njega plate onoliko koliko misle da treba (daunloadovalo ga je više od milion korisnika, a prosečna cena ustalila se na četiri funte). Frontmen grupe Tom Jork najavio je da će se bend i ovaj put verovatno opredeliti za postavljanje albuma na „svetsku mrežu“, ali da i ako bude drugačije fanovima će sigurno ponovo na veb strani biti ponuđeno obilje materijala. Prvi kvartal ove godine obeležiće i sedmi album finskog metal sastava HIM. Na scenu se vraćaju i animirani junaci Gorilaz, koje su još pre 12 godina stvorili gitarista grupe Blur Dejmon Albarn i crtač Džejmi Hjulit. Nov materijal najavila je i grupa Ofspring (Offspring) koja je ostavila veoma pozitivan utisak s povratničkim albumom od pre dve godine.

U rubrici koja bi mogla da se nazove „Povratak otpisanih“ najveće iznenađenje nesumnjivo predstavlja povratak Gven Stefani u Nou daut. Grupa već devet godina nije objavila album (ne računajući dve kompilacije starih hitova) i malo ko je verovao da bi išta moglo da se promeni s obzirom na to da je plavokosa pevačica ostvarila zapaženu solo karijeru. Posle deset godina novi materijal sprema i engleska pevačica nigerijskog porekla Šade Adu. Prošlogodišnja povratnička turneja Skorpionsa nije prošla po očekivanju, pa je nemački bend odlučio da u narednu ofanzivu krene na leto, ali ovaj put sa novim albumom. Oči javnosti u 2010. biće uperene i u Madonu i Ejmi Vajnahus. Noviteti se očekuju i od Kristine Agilere, Džastina Timberlejka i Dženifer Lopez.

Kada su u pitanju rok klasici glavna atrakcija biće izdavanje do sada neobjavljenih pesama Džimija Hendriksa. Od koncertnih izdanja najavljenih za 2010. domaćoj publici najprivlačniji bi mogao da bude DVD grupe Dipeš Mod (Depeche Mode) sa „Tour of the Universe“. Podsetimo, britanski bend je prošlog proleća otkazao beogradski koncert zbog bolesti pevača Dejva Gahana, pa će ovo biti prilika da se uverimo kako su mogli uživo da zvuče na Ušću.

Srbija čeka Čolića i Bajagu

Od najatraktivnijih imena u Srbiji nove albume za 2010. najavili su Zdravko Čolić, Bajaga i instruktori, Električni orgazam… Grupe Kerber i Galija najavile su povratničke koncerte tako da postoji mogućnost da i oni do kraja godine obraduju fanove novim pesmama. U regionu se svakako najviše očekuje od novog albuma hrvatskog muzičara Đibonija (Gibonni) sa kojeg već objavljen singl „Žeđam“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari