Remasterizovani studijski albumi grupe The Beatles, objavljeni na diskovima 2009. godine, izašli su i na vinilima i odnedavno se mogu naći u Dallas Music Shopu. Četrnaest albuma se vraća u originalnom raskošnom obliku na 180 gramskom vinilu. Kvalitet je audiofilski, originalni omoti su replicirani, a tu je i poster u albumu The Beatles („The White Album“).

Albumi su u raskošnom box izdanju ograničenom na 50.000 komada za čitavo svetsko tržište. Autor knjige, dostupne isključivo u box izdanju, jeste nagrađivani radijski producent Kevin Howlett, a uključuje i posebna poglavlja posvećena svakom albumu, kao i uvid u stvaranje remasterizovanih albuma i pripremanje vinilnih izdanja. Knjiga na 252 stranica donosi bogatu kolekciju fotografija, obuhvata snimanja Beatlesa kroz celu karijeru, kao i slike koje nisu bile uključene u prateće knjižice remasterizovanih albuma iz 2009. godine.

Naslovi uključuju dvanaest originalnih „britanskih“ albuma The Beatles objavljenih između 1963. i 1970. godine. Tu je i album „Magical Mystery Tour“, koji je originalno objavljen prvo u Americi, a sada je deo temeljnog kataloga benda. „Past Masters, Volumes One & Two“ je dvostruki album sa A i B stranama singlova koje nisu na albumima, pesmama sa EP izdanja i raritetnim snimcima. Sa ovim izdanjem prva četiri albuma The Beatles će sada prvi put biti u stereo verziji na vinilu objavljeni u Americi. Remasterizovani albumi će biti prvi put objavljeni i u mono verzijama tokom 2013. godine.

Otkad je snimljena muzika The Beatles je mogla da se čuje sa različitih formata, od debelih magnetofonskih traka do nevidljivih kompjuterskih datoteka. Ali nijedan medij za muziku nije tako uzbudljiv kao LP. Kada su albumi The Beatles prvi put objavljeni, uživalo se u opipljivom odnosu sa muzikom. Ta veza je pojačavana omotom LP-a. Omot svakog albuma The Beatles je nosio poruku o muzici. Dominantne narandžasta i smeđa boja i izdužena lica na „Rubber Soul“ kao da opisuju zvuk ploče. Ništa od toga ne bi bilo važno da nije trajne moći muzike The Beatles. Septembra 2009. godine su remasterizovani albumi The Beatles ispunili top-liste širom sveta. Sedamnaest miliona prodatih diskova za sedam meseci je jasan dokaz bezvremenosti njihovog nasleđa. Za producenta Ricka Rubina istraživanje ploča The Beatlesa je isto kao da svedoči čudu. „Ako pogledamo s trenutnog stajališta, ko god bili najpopularniji bendovi u svetu, oni obično izdaju album u proseku svake četiri godine“, kaže Rubin u intervjuu iz 2009. godine – „Dakle, možemo da govorimo o dva albuma u osmogodišnjem periodu. Pomislite samo na napredak i promenu između ta dva albuma. Sama ideja da su The Beatles napravili trinaest albuma za sedam godina i prošli kroz čitav spektar promena. To je gotovo nemoguće. Iskreno, ja na to gledam kao dokaz postojanja Boga, jer to je iznad čovekovih mogućnosti.’’

Stereo albumi koji su objavljeni su: „Please Please Me“, „With The Beatles“, „A Hard Day’s Night“, „Beatles For Sale“, „Help!“, „Rubber Soul“, „Revolver“, „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“, „Magical Mystery Tour“, „The Beatles“ (dvostruki album), „Yellow Submarine“, „Abbey Road“, „Let It Be“ i „Past Masters“ (dvostruki album).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari