Film „Sjećaš li se Dolly Bell“ vraća se na Filmski festival u Veneciji nakon 32 godine. Naime, restaurisana verzija prvog dugometražnog ostvarenja Emira Kusturice, nastalog po scenariju Abdulaha Sidrana, koje je 1981. godine osvojio Zlatnog lava za debitantski film na popularnoj Mostri biće prikazan u okviru programa „Venecijanski klasici“ na 70. izdanju festivala, koji će biti održan od 28. avgusta do 7. septembra.


Digitalnu verziju filma u HD rezoluciji, koji mnogi vide kao začetnika moderne BiH kinematografije, uradio je Filmski centar Sarajevo u saradnji s festivalom.

Direktor Filmskog centra Adis Bakrač izjavio je za BiH medije da je inicijativa potekla od Alberta Barbere, direktora Venecijanskog festivala, te da je ovo podstrek za dalji rad na zaštiti kulturnog blaga BiH.

Selekcija „Venecijanski klasici“, posvećena restauraciji klasika filmske umetnosti, zaboravljenih filmova i dokumentaraca koji se bave sedmom umetnošću, prvi put je realizovana u okviru festivala prošle godine, a s obzirom na veliki uspeh i interesovanje publike, odlučeno je da postane sastavni deo ove manifestacije.

Pored Kusturičinog ostvarenja, program će ove godine činiti još 26 filmova, među kojima su i: „Paisa“ Roberta Roselinija, „Čovek zver“ Žana Reanoara, „Drage zvezde Velikog medveda“ Lukina Viskontija.

Inače, na 70. filmskoj smotri u Veneciji takmičiće se 20 ostvarenja. U trci za najprestižniju nagradu najstarijeg filmskog festivala na svetu, Zlatnog lava, biće pet filmova iz Sjedinjenih Američkih Država, poput „The The Zero Theorom“ Terija Gilijama sa Kristofom Valcom i Metom Dejmonom u glavnim ulogama i „Under the Skin“ Džonatana Glejzera sa Skarlet Johanson u naslovnoj roli. Tu su i ostvarenja trojice oskarovaca: proslavljeni japanski animator Hajao Mijazaki na Mostru dolazi sa animiranim filmom inspirisanim popularnom mangom, poljski reditelj Andžej Vajda predstaviće se filmom o životu lidera sindikalnog pokreta „Solidarnost“ Leha Valense, dok će Amerikanac Eros Moris prikazati dokumentarac posvećen bivšem američkom sekretaru odbrane Donaldu Ramsfeldu.

Albert Barbera, direktor Venecijanskog festivala, izjavio je da su prilikom izbora filmova za takmičarsku selekciju organizatori svesno ušli u rizik, odabravši čak dva dokumentarca, jedan animirani film i mahom autorske radove.

Van konkurencije biće predstavljeno 17 filmova uključujući tehno-triler „Gravity“ sa Sandrom Bulok i Džordžom Klunijem, koji će 28. avgusta svečano otvoriti Venecijanski festival. Na čelu žirija koji će ove godine odlučivati o nagradama biće italijanski režiser Bernardo Bertoluči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari