„Revolucija u glavi“ Iana Mekdonalda, knjiga u izdanju preduzeća Clio, promovisana je nedavno u Domu omladine. Knjiga tematizuje pesme čuvenog benda The Beatles, ali i kompletan društveni kontekst revolucionarne, šeste dekade 20. veka.


Razmislite, gde bismo danas bili mi da nam se nisu dogodili Bitlsi! Kako bi izgledala muzika, kultura i čitav današnji svet? Sećam se tog zimskog raspusta '64, kada bi Nikola Karaklajić baš u ovoj sali (DOB, Sala Americana) puštao ploče na gramofonu, koje bi kasnije bile puštane u emisiji Veče uz radio. Svi smo donosili LP kao predloge, a neko je tada doneo dva, bili su to „Roll Over Beethoven“ i „All My Lovin'…“ Prva se dopala momcima, a druga je dirnula devojke i bila je emitovana sutradan na radiju. Bio je to moj prvi kontakt sa Bitlsima. Prvu njihovu ploču kod nas je doneo Radivoj Korać. Morate shvatiti da tada nije bilo MTV-ja, interneta, telefona, kompjutera, a u Beograd su svi novi singlovi dospevali već narednog jutra pošto bi bili puštani u Londonu. Tamo se čuje pa onda neka stjuardesa prvim letom donese LP u Beograd, a taksista mahnito stiže sa aerodroma do radija… Uprkos tome, uradili su ono što nijedan svetski vođa tog vremena nije uspeo, da osvoje svet bez ispaljenog metka. Beograd je tada bio centar sveta, otvarali su se mediji, sastajali Nesvrstani, održavali muzički festivali… Curice su ludele za momcima iz bendova, a momci su bili fatalni koliko su Bitlsa nosili u sebi. Najzad, jebeš bend u to vreme, koji nema ništa od Bitlsa… – prisećao se Petar Peca Popović. Prema njegovim rečima, Bitlsi su svojim stvaranjem naučili svet da stvara i razbili su uverenje o „uticajnim solistima“, delovali su prvi put kao ujedinjeni talenti.

Urednik izdanja Zoran Paunović objasnio je da se knjiga bavi predstavom sveta tog vremena, menjanjem sveta i onim što je usledilo nakon raspada benda. Priča o Bitlsima podeljena je u tri etape, njihov uspon na vrh, sam vrh i konačan krah.

Budući da se promocija odvija kao jedna od manifestacija u okviru predstojećeg Guitar Art Festivala, koji obeležava 50 godina od objavljivanja prvog LP-ja Bitlsa, najavljena je i izložba plakata čiji su autori studenti Fakulteta primenjenih umetnosti, inspirisani stihovima iz Lenonovih spisa, uz profesora Jugoslava Vlahovića i Rastka Ćirića. Oko 40 plakata biće izloženo u foajeu Sava centra.

Prvi spotovi

Kako je naglasio naš rok kritičar, Peca Popović, muzička emisija Jovana Ristića iz '67-'68. Koncert za mladi ludi svet, pravila je muzičke spotove kada ih čak ni čuveni Bitlsi nisu imali. Filmovi o Bitlsima su postojali, kao i snimci sa raznih nastupa, ali prvi muzički spotovi u današnjem smislu te reči, pravljeni su u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari