Ringo StarFoto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Ringo Star, bubnjar slavnih The Beatles-a, danas slavi 84. rođendan.

Kako prenosi Index.hr, slavni muzičar rođen je 7. jula 1940. kao Ričard Starki Junior u porodici pekara u Liverpulu, a imao je poprilično teško detinjstvo. Njegovi roditelji Elsi i Ričard Starki razveli su se kad su mu bile samo tri godine, nakon čega se njegova majka preudala za Harija Gravesa, koji je Ringa usmerio prema muzičkim vodama.

Takođe, u detinjstvu je imao i mnogo zdravstvenih problema. Sa samo šest godina imao je upalu slepog creva čije su komplikacije izazvale desetonedeljnu komu pa se u bolnici zadržao skoro godinu dana, a sa trinaest godina dobio je prehladu koja se razvila u pleuritis od kojeg je zadobio plućne komplikacije, zbog čega je u bolnici proveo dve godine. U detinjstvu je imao 12 operacija, a zbog velikih zdravstvenih problema razvio je alergije i preosetljivost na hranu.

Zbog zdravstvenih problema nije završio školu, pa je morao naći posao dosta rano. Na jednom od poslova koje je radio upoznao je Roja Traforda i ubrzo otkrio kako obojica dele ljubav prema muzici. Uskoro im se pridružio i Ringov komšija Edi Mils te je trojac oformio Eddie Miles Band, kasnije preimenovan u Eddie Clayton and the Clayton Squares.

Godine 1959. pridružio se bendu Rory Storm and the Hurricanes, koji je uskoro postao jedan od najpoznatijih lokalnih bendova. U to vreme The Beatles su se tek probijali, a za bubnjevima im je sedeo Pit Best. Best nije bio neki posebno talentovan bubnjar, a Džon Lenon ga se navodno želeo rešiti jer je bio najzgodniji u bendu, te kupio i najbolje devojke.

Ringo Star
Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT MAY ONLY BE USED WITH INFORMATION RELATED TO THIS EVENT EDITORIAL USE ONLY

Takođe, Bestova majka bila je suvlasnica liverpulskog kluba Cavern, koji je Beatlesima bio mesto stalnih nastupa. Međutim,čim su potpisali diskografski ugovor, prestali su da budu klupski bend i zamenili Besta Ringom, koji je oberučke prihvatio ponudu da se pridruži onome što će kasnije postati najslavniji bend u istoriji.

Levak koji svira na setu za dešnjake

Angažman mu je doneo dovoljno novca da kupi po prsten za svaki prst, a zbog ljubavi prema prstenju je i zaradio nadimak Ringo. Premda nikad nije bio neki tehnički virtouz što se bubnjanja tiče, imao je nešto mnogo bitnije za rock ‘n’ roll – osećaj za pesmu i neuobičajenu inovativnost.

Premda levoruk, Ringo je slagao komplet bubnjeva onako kako ih slažu dešnjaci, što je doprinelo specifičnosti njegova zvuka. U činelu bi uvek stavljao kutiju cigareta, a nakon što je prestao da puši stavljao je smotani peškir kako bi zvuk prigušio na tačno onu jačinu koju želi.
Kao pevač, Ringo se iskazao u brojnim pesmama The Beatlesa, od njihovih verzija starih hitova do nekih od najpoznatijih hitova Lenona i Pol Makartnija poput Yellow Submarine, dok se, što se bubnjanja tiče, smatra da je najviše pružio u pesmi Rain.

Nakon raspada Beatlesa, imao je uspešnu solo karijeru, a jedini je od liverpulske četvorke uspevao na svakom od svojih 18 albuma (doduše ne u istoj pesmi) okupiti i Džona i Paula, i Džordža kao saradnike.

Jedan od najuticajnijih bubnjara u istoriji

Pored muzike, Ringo se pokazao i kao dobar glumac. Tako je, osim u filmovima o Beatlesima, glumio i u jednom špageti-vesternu (The Blindman iz 1971.), a od filmskih uloga valja istaknuti da je glumio Franka Zappu u filmu 200 motela, koji je sam Zappa režirao.

Glumeći je upoznao i glumicu Barbaru Bah, koja mu je postala druga supruga i s kojom je u braku od 1981. Bio je veliki prijatelj s Kitom Munom, bubnjarom benda The Who, a kad se Ringov sin Zak pokazao talentovanim bubnjarom, tajnama tog instrumenta nije ga učio njegov otac, nego Mun.

U bogatoj karijeri izdao je i tri knjige, a smatra ga se jednim od najuticajnijih bubnjara u istoriji muzike. Jedan od onih na koje je uticao je i slavni bubnjar Genesisa FIl Kollins, koji je svojevremeno utvrdio kako „možete uzeti bilo kog bubnjara današnjice, pustiti mu Ringa i niko od njih ne bi znao šta treba da radi.“

Jedan od velikih fanova Beatlesa bio je i pokojni Lemi Killmister, frontmen Motorheada, koji je od mladosti pratio i obožavao slavni bend, još od gaža u klubu Cavern.

„Ko misli da Beatlesi nisu bili žestoki momci taj ne zna šta znači odrasti u Liverpulu. Pa Ringo je iz Dinglea, znate kakav je to kvart, prema njemu je Bronks igralište za malu decu“, rekao je svojevremeno, a Ringo je bogatom i šarolikom karijerom samo potvrdio njegove reči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari