Rituali, istraživanje vanvremenske magije muzike i tradicije: ESTAM world music festival SKC-a Kragujevac 1Dizajn: SKC Kragujevac

 

U Studentskom kulturnom centru Kragujevac, po sedmi put, od 29. do 31. avgusta održava se ESTAM world music festival. Ovogodišnji ESTAM održava se pod sloganom – Rituali.

Na festivalu nastupaju muzičari iz 10 zemalja: Južne Afrike, Rumunije, Turske, Burkine Faso, Belgije, Kine, Indonezije, Poljske, Hrvatske i Srbije.

Istraživanje vanvremenske magije muzike i tradicije. Kroz ljudsku istoriju, rituali su bili most koji nas povezuje sa misterioznim silama univerzuma. Oni su obeležavali životne događaje od rođenja do smrti i sve trenutke između. Muzika je bila žila kucavica ovih rituala, spajajući pojedinačna u kolektivno iskustvo. Bubnjevi pulsiraju kao otkucaji srca, melodije su razigrane kao vetar, a zajedno stvaraju duhovnu sinergiju koja prevazilazi reči. Kroz vreme, različite kulture širom sveta su negovale svoje jedinstvene rituale i muzičke tradicije, od kojih svaka odražava samu suštinu svog naroda. Od afričkih bubnjeva do tibetanskog grlenog pevanja, rituali su obeležili životne prelaze, čineći obične trenutke posebnim.

U današnje vreme rituali su prisutni i izvan kolektivnih okupljanja. Oni su utkani u tkivo našeg svakodnevnog života, u lične trenutke opuštanja. Neki od nas nalaze svoj mir u tihoj šoljici jutarnjeg čaja, drugi u ritmu jutarnjeg trčanja. Postoji magija u načinu na koji slušamo naše omiljene pesme ponavljajući ih više puta ili u pažljivoj pripremi hrane po receptu koji se prenosi generacijama. Ovi lični rituali oblikuju ritam naših života.

ESTAM 2024 je u čast moći muzike koja poštuje rituale koji su oblikovali našu kolektivnu istoriju i koji nastavljaju da obogaćuju naše živote. Festivali su rituali. Kroz vreme, oni čuvaju svoj prvobitni oblik i namenu. Oni zadiru duboko u naš najličniji prostor, nudeći intimno, ali super-kolektivno katarzično iskustvo. Uronite u bogatu tradiciju muzike koja odražava fascinantan zvučni miks. Povežite se sa prošlošću, iskusite sadašnjost i sanjarite o budućnosti. Pridružite nam se na ESTAM Rituals i dozvolite da bezvremenska magija muzike zapali vaša čula, pozivaju organizatori iz kragujevačkog SKC-a.

Na 7. ESTAMU nastupiće:

četvrtak, 29. Avgust

BCUC (Južnoafrička Republika)

DJ VEKT (Rumunija)

petak, 30. avgust

AYYUKA (Turska)

AVALANCHE KAITO (Burkina Faso, Belgija)

subota, 31. avgust

YUNGCHEN LHAMO (Kina)

ESTAM SUPER GROUP (Indonezija, Poljska, Srbija)

DJ EMIR FULURIJA (Hrvatska)

Koncerti se održavaju na Letnjoj sceni SKC-a sa početkom u 21 sat.

Ulaz je slobodan

Festival su podržali Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Upbeat platforma.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari