Milan B. Popović odlučio je da u cilju približavanja savremene poezije rokenrol i hevi metal publici nagovori 17 domaćih bendova da na njegove pesme napišu muziku. Proizvod ove saradnje ogleda se u albumu „Vreme brutalnih dobronamernika“ na kojem sviraju grupe Alogia, Instant karma, Art diler, Broken strings, Seraphim i mnoge druge.

– Najpre sam hteo da moja treća knjiga pesama „Oka da ne ispustim dah“ bude multimedijalno izdanje sa poklon CD singlom. Na moj poziv odazvalo se nekoliko sastava i bio sam u malom, ali slatkom kreativnom problemu – koji bend odabrati za singl? Na kraju je to bio beogradski gotik sastav Abonos sa pesmom „Urlik“. Iz razmišljanja o tom singlu se rodila ideja da napravim ceo album, kompilaciju sa rok i metal bendovima koji bi prezentovali i njihov umetnički rad i moje stihove. Rad na kompilaciji je trajao skoro tri godine, ali je vredelo čekati. Najviše me raduje što su numere sa diska ušle u standardne koncertne set liste učesnika kompilacije i što pesme dalje žive svoj nesmetani samostalni život – objašnjava Popović za Danas.

Prema rečima Popovića, poruka ovog albuma, netipičnog za muzičko izdavaštvo, jeste „pobeda nad neljudima koji ne poštuju umetnike“.

– Ako ste samostalni, slobodan umetnik, pa još u neku ruku i „andergraund“ usmerenja i tendencija, i ako ne pripadate određenim književnim krugovima, za svaku, pa i savremenu poeziju jeste problem da nađe put do čitalaca. Smatram da je poezija elitna duhovna disciplina, ali je poezija danas toliko potcenjena i marginalizovana da je to nedopustivo strašno. Ja sam svim svojim srcem i energijom ušao u sve ovo i borim se za poeziju najbolje što umem i znam. Ali ne samo za svoju, već i za poeziju mnogih drugih mladih i starijih pesnika – naglašava Popović.

Iako tvrdi da nema klasične uzore na koje se ugleda, Popović ne krije da ga inspirišu pojedini domaći i strani umetnici:

– Otkriću vam jednu malu tajnu, ja nikada nisam ni pretpostavljao da ću nekada biti pesnik. Moja poetika je pre šest-sedam godina buknula iz mene poput jednog emotivno-misaono-energetskog vulkana. Upravo tako, krajnje spontano, nastala je prva knjiga „Molitva tetoviranog srca“, kao i one dve posle nje. U tom smislu, nemam klasične uzore, ali postoje umetnici čiji rad izuzetno poštujem. Od domaćih, to su: Nikola Hadži Nikolić, Ivana Rašić (MC Sajsi) i Enes Halilović. Od stranih to su: Vilijam Brus Rouz, Džefri Din Izabel i Linda Peri. Postoje i ljudi od pera čiji višedecenijski rad i prisutnost takođe poštujem, kao što su: Aleksandar Žikić, Branimir Lokner, Petar Peca Popović, Olga Stojanović, Jadranka Janković Nešić, David Vartabedijan i mnogi drugi. Od muzičara, kao posebno kvalitetne i svestrane umetnike, a pri tome prijatne i normalne ljude, izdvojio bih Zorana Marinkovića i Dušana Svilokosa – zaključuje Popović.

Pesme sa kompilacije „Vreme brutalnih dobronamernika“ mogu se preslušati i na internet sajtu www.MolitvaTetoviranogSrca.com.

Zajednički koncert kada se stvore uslovi

– Ideja zajedničkog koncerta svih 17 bendova postoji u mojim mislima još od momenta nastanka prvih pesama. Od ovih 17 sastava na CD „Vreme brutalnih dobronamernika“ najmanje polovina je iz unutrašnjosti Srbije. Pri odabiru sastava vodilo se računa prvenstveno o kvalitetu ali i o teritorijalnoj rasprostranjenosti muzičara, tako da se pored nekoliko sastava iz Beograda, na CD nalaze i umetnici iz Kragujevca, Novog Sada, Smedereva, Zrenjanina, Pančeva, Petrovca na Mlavi, Banjaluke i drugih gradova. Problem je što je taj zajednički koncert tehnički i organizaciono veliki posao koji sam ne mogu da iznesem. Namera i želja kod mene postoje i ako se budu stvorili uslovi za tako nešto, zašto da ne – priča Milan B. Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari