Jedan od programa 48. Gitarijade i 18. moto skupa je i Gitarijada Visual. U sklopu ovog programa će u petak, 1. avgusta, sa početkom u 18.45 na pešačkoj zoni kod pozorišta „Zoran Radmilović“ biti otvorena izložba koncertnih rok fotografija „Rok momenti“ autora Anamarije Vartabedijan i Stanislava Milojkovića i zaječarskog fotografa, člana foto-kluba „202“, Miloša Milojevića, koji će ovom prilikom izložiti svoje početničke koncertne rok fotografije nastale na Zaječarskim gitarijadama.

 Izložba predstavlja foto- dokumentaciju koncertne aktivnosti rok muzičara sa domaće i strane scene i raznolikost izraza autora – fotografa, sa ciljem da se podstiče, razvija i afirmiše rokenrol kultura i rok fotografija širom Republike Srbije.

Posle dugogodišnjeg upornog rada, prevashodno baziranog na entuzijazmu, dobijenih nagrada na polju rok fotografije, više uspešnih izložbi širom bivše Jugoslavije (fotografski trio „Rok momenti“) i niza samostalnih izložbi, Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković, u fotografiji prevashodno opredeljeni za dokumentovanje rok koncerata, odlučuju se za novu koncepciju projekta „Rok momenti“: saradnju sa autorima rok fotografije iz drugih gradova: Zoran Mojsin (EFIAP) – Bor; Miloš Milojević (FSS1) – Zaječar; Nemanja Đorđević (urednik fotografije na internet portalu www.balkanrock.com) – Vranje i Raša Milojević (MF FSS / EFIAP/b / EsFIAP) – Zaječar. Izložba svih šest autora održana je u Domu omladine Beograda od 15. maja. U junu je usledila izložba u Domu kulture Knjaževac, na kojoj su bile postavljene fotografije čiji su autori Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Raša Milojević, dok su nakon Zaječara za septembar i oktobar najavljene izložbe u Boru i Vranju.

Ideja projekta je povezivanje fotografa različitih generacija iz nekoliko gradova Srbije koji su svojim angažmanom kroz izožbenu aktivnost u prethodnom periodu doprineli novom umetničko-likovnom pogledu na jedan specifični fotografski žanr. U Zaječaru će na istom mestu u isto vreme biti organizovana i Retrospektivna izložba prethodnih osam godina Rok salona, koji je u prethodnom periodu bio sastavni deo programa Zaječarske gitarijade, a na kojoj će biti izložene najbolje nagrađivane fotografije više od 50 autora iz čitavog sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari