Prva dama SAD Mišel Obama dočekala je u sredu ujutru u Vašingtonu predsednika Kine Hua Đintaoa u kreaciji naše dizajnerke Roksande Ilinčić, koja već godinama živi i radi u Londonu. Mišel je nosila crni vuneni kaput i crnu satensku haljinu, odevne komade iz Roksandine kolekcije za jesen-zimu 2010/11. Ovu, u modnom svetu izuzetno hvaljenu kolekciju poznata Beograđanka predstavila je prošle godine na londonskoj Nedelji mode, a u prvom redu njene revije, između ostalih, bila je i Ana Vintur, urednica Voga.


– Upravo sam se vratila iz Njujorka i ovo je bila prva vest koja me je sačekala u Londonu. To je zaista velika čast za mene, apsolutno sam oduševljena – izjavila je za Vog Roksanda Ilinčić.

Modno izdanje za koje se Mišel Obama odlučila za susret sa kineskim predsednikom kritičari tumače kao potpuni trijumf britanske mode, s obzirom na to da se na svečanoj večeri u Beloj kući prva dama SAD pojavila u haljini Aleksandra Mekvina.

– Mišel Obama ima fantastičan osećaj za modu, ima jasno izgrađen stil i tačno zna kada šta treba da nosi. Uvek me oduševi način na koji odabere toaletu, odluči se za atraktivnu kreaciju koja ipak ne štrči na tako važnim i ozbiljnim događajima i susretima. Drago mi je što je za večernje izdanje odabrala tu veoma upečatljivu haljinu, jer savršeno ide uz nju – napomenula je Roksanda Ilinčić.

Kolekciju za jesen-zimu 2011/12. Roksanda će predstaviti u februaru. U ovoj godini istaknuta dizajnerka planira da lansira i liniju modnih detalja, kao i kolekciju kupaćih kostima.

– Ne bih previše da otkrivam. Reći ću samo da sam sarađivala sa kućom Svarovski, i da možete očekivati „sjajne“ momente. Dosta toga me očekuje, a nadam se da će u ovoj godini biti još izdanja Mišel Obame u mojim kreacijama.

Prva dama SAD je zapravo samo još jedna u nizu poznatih ličnosti kojima je za oko zapala odeća sa potpisom Roksande Ilinčić. Spisak zvezda sa kojima je sarađivala je poduži: Gvinet Paltrou, Rojsin Marfi, Tandi Njuton, Kejt Blanšet, Kristina Riči, Kejt Hadson, Margerita Misoni, Rosamund Pajk, a za njene kreacije veliko interesovanje je pokazala i Viktorija Bekam. Roksanda Ilinčić je do sada sarađivala sa mnogim poznatim imenima svetske modne scene, a sa Garetom Pugom dizajnirala je i limitiranu kolekciju Barbika. Za njeno se ime pročulo pošto je napravila kolekciju za trgovine, modnu odeću „Whistles“, dok je za „Harvey Nichols“ osmislila liniju kupaćih kostima. Pored toga, Roksanda je nekoliko puta svoje kolekcije predstavila i na Beogradskoj nedelji mode i uvek sa ponosom ističe da su njeni počeci vezani za modni studio „Click“ i ovdašnji Fashion Week.

Pola Srpkinja, pola Crnogorka

Roksanda Ilinčić rođena je u Beogradu, gde je uporedo studirala arhitekturu i primenjene umetnosti, nakon čega je upisala master studije u Londonu.

– Ja sam pola Srpkinja, pola Crnogorka. Otac Lazar je bio biznismen, a majka Ranka je radila u odnosima sa javnošću. Devedesete su bile veoma traumatične. Sećam se da na fakultetu nije bilo grejanja, pa sam na predavanja uvek išla sa flašom tople vode kako bih se ugrejala. Uvek sam umesto hrane birala modne magazine, pošto me je to zanimalo, a preko njih sam i saznala za fakultet „Central Saint Martins“, koji sam kasnije i upisala – izjavila je ranije za britanske medije Roksanda Ilinčić, koja već 11 godina živi u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari