„The Rolling Stones: Umetnost pobune“, kultna knjiga Ivana Ivačkovića o najvećoj rokenrol grupi na svetu, doživeće novo, prošireno i dopunjeno izdanje u julu, u izdanju Dan Grafa. Knjiga će biti svečano promovisana 19. jula u rezidenciji ambasadora Velike Britanije u Beogradu, gde su promovisana i prethodna izdanja.

Ivačković objavljivanjem novog izdanja „Umetnosti pobune“ slavi svojih trideset godina u novinarstvu, ali i, kako kaže, želi da Srbiju učini jednom od zemalja u kojima se obeležava najveći jubilej u istoriji rok muzike – čitavih pola veka postojanja Stonsa.

– Rolingstonsi su se na binu prvi put pod tim imenom popeli 12. jula 1962. godine – kaže Ivačković. – Pedeset godina i sedam dana kasnije, pojaviće se novo izdanje „Umetnosti pobune“, čime će se Srbija pridružiti onim zemljama koje će taj značajan datum obeležiti, pored ostalog, i knjigama. U Italiji izlazi jedna, u Nemačkoj takođe, sigurno i u nekim drugim zemljama, a sami Rolingstonsi pripremaju knjigu koja će se, naravno, pojaviti u celom svetu. Izuzetno mi je drago što ćemo se i mi priključiti tome, tim pre što je ovde, uz jedno od prethodnih izdanja „Umetnosti pobune“, obeležena i četrdesetogodišnjica grupe. I, naravno, srećan sam što će, ljubaznošću britanske ambasade i ambasadora Majkla Devenporta, biti održana ta lepa tradicija da se „Umetnost pobune“ promoviše u britanskoj rezidenciji.

Ivačković, koji je vodio kampanju za beogradski koncert Rolingstonsa, održan na Ušću 2007. godine, kaže da će se u novom izdanju knjige naći i tekst o tom koncertu.

– U knjizi su od prvog izdanja bili tekstovi o koncertima Stonsa na koje se išlo iz Jugoslavije ili, kasnije, Srbije, pre nego što su oni svirali u Beogradu. To su koncerti u Beču, Atini, Budimpešti… Sada smo, eto, u prilici da toj listi dodamo i Beograd, i to sa ponosom, jer beogradski koncert bio je najmasovniji i najbolji na tom delu turneje.

Rolingstonsi, inače, planiraju novu turneju za 2013. godinu, ali nikakvi detalji još nisu poznati. Očekivalo se da će krenuti na put ove godine, ali je gitarista Kit Ričards takva nagađanja presekao izjavom da „grupa još nije spremna“ i da je „realnije“ da turneja počne naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari