Završno veče Arsenal festa u Kragujevcu, u subotu na nedelju, obeležili su nastupi Rundek Cargo trija, Darkwood Duba, didžeja Marka Nastića i drugih na glavnoj bini u prostoru „Kneževog arsenala“ kroz koji je, zajedno sa obližnjom „Zastavinom baštom“, gde je bila mala Garden bina, tokom tri festivalska dana prošlo oko 15.000 posetilaca.

Uprkos svedenoj postavi samo sa violinistkinjom Isabel i multiinstrumentalistom Dušanom Vranićem-Ducom, Darko Rundek je nastupom na Arsenalu pokazao da njegov mali trio može podjednako uspešno i upečatljivo nastupati i na velikim festivalskim binama pred više hiljada posetilaca.

Rundek Cargo trio je počeo nastup pesmom „Ruke“, sledili su „Uzalud pitaš„, „Šal od svile“, „Ay Carmela“… bilo je i stvari sa CD albuma „Plavi avion“ (2010) kao što je „Li-la“, a nastup koji je protekao uz neprekidno horsko pevanje publike mogao je jedino završiti kako je završio – ovacijama koje su odzvanjale prostorom „Kneževog arsenala“.

Darkvudi su se posetiocima glavne bine Arsenala predstavili sa još jednim moćnim koncertnim izdanjem u kome su pulsirali klasici kao „Kolotečina“, „Ptice“, „Elektropionir“, „Treći Vavilon“, čime su uspešno rasplesali gomilu. Takvu atmosferu samo je uspešno produžio didžej Marko Nastić čiji je set potrajao do kasno u noć, temeljno prodrmavši zdanja oko prostora na otvorenom „Kneževog arsenala“ – čime je uspešno i završen drugi Arsenal fest.

Međutim i pre velikog finala uz Nastića, publika je u subotu imala priliku da uživa u još muzičkih poslastica – program na glavnoj bini otvorio je žestokom svirkom Autogeni trening iz Crne Gore protutnjivši sa „Previše“, „Ćehotinom“, „Na pučini živog peska“ (čak su u jednom trenutku zasvirali i stari šlager „Ko nekad u osam“!)…

Zemlja gruva je pokazala zašto je smatraju za jednu od trenutno najzanimljivijih koncertnih atrakcija zemlje Srbije donevši festivalu potrebnu dozu plesnog fanka i srodnih žanrova energično raspalivši „Da bi nam“, „Kako bilo“ i „Šećeru“, začinivši sve sa ubitačnim obradama „Afrike“ i „Zašto praviš slona od mene“ Dine Dvornika.

U „Zastavinoj bašti“ u subotu je bila „MTV Garden bina“ na kojoj su se Kragujevčanima i njihovim gostima predstavili, uz ustaljeno odličan zvuk kakav je bio i prethodnih večeri, Žene kese, Tea Break, Kandžija, Trash Candy i Maraqya.

Drugi Arsenal fest održan u Kragujevcu 14, 15. i 16. juna ispunio je svoj zadatak – definitivno je potvrdio činjenicu da je postao tradicionalan festival koji će biti održavan svakog juna u Kragujevcu, u „Kneževom arsenalu“, jednom od najupečatljivijih i najposebnijih koncertnih prostora u Srbiji i široj okolini, možda i Evropi.

Festival je pokrenut prošlog juna uz jake domaće i regionalne snage na samo jednoj bini (Hladno pivo, Partibrejkers, Rambo Amadeus, Jinx, Orthodox Celts…). Drugi Arsenal je sada otišao još dalje, zahvaljujuci prvim gostovanjima stranih bendova – iz Velike Britanije su došli kultni metal-pankeri Therapy? kao zvezde prve večeri, a plesni Stereo MC’s sledeće večeri.

Drugi Arsenal uveo je i drugu binu koja je svake večeri nosila drugo ime – „Radio 9 Garden bina“, „Popboks Garden bina“ i „MTV Garden bina“. To je bilo mesto gde je priliku da se pokaže i dokaže dobila gomila domaćih i regionalnih bendova mahom alternativnog usmerenja. Posebno treba istaći sjajan nastup kultnog Goribora na „Popboks Garden bini“ koji je opčinio punu „Zastavinu baštu“.

Na kraju treba naglasiti i jednu izuzetno bitnu činjenicu – drugi Arsenal je protekao u sjajnoj atmosferi, bez ikakvih incidenata. Kul festivali okupljaju kul ljude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari