Veliki beogradski koncert grupe Eyesburn, u organizaciji koncertne agencije „Odličan hrčak“ i Jelen piva, održaće se sutra od 21 sat u Velikoj sali SKC-a. Prvi, možda i jedini pravi hardcore-reggae sastav na našim prostorima, grupa Eyesburn, okupila se posle više od pet godina pauze. Bez velikih očekivanja, sa željom da razmene energiju po kojoj su bili poznati, kojom su osvajali publiku širom Evrope, članovi benda su se ponovo sastali u aprilu ove godine.

Zatim je usledila Jelen Top 10 turneja i više ništa nije bilo isto. Svi poštovaoci čvršćeg zvuka, posetioci Jelen Top 10 turneje širom Srbije, odličnim reakcijama na nastupe, poručili su Eyesburnu da ih predugo nije bilo na sceni i da su se uželeli specifične atmosfere koja vlada na njihovim koncertima. S druge strane, veliki je broj omladine koja je u međuvremenu postala koncertno aktivna, a koja do Jelen Top 10 turneje nije bila u prilici da vidi jedinstvene nastupe ovog beogradskog sastava. Tim povodom, razgovarali smo sa Aleksandrom Petrovićem Alekom, bubnjarem i jednim od osnivača benda.

  • Šta vas je motivisalo da se ponovo okupite?

Mislim da je to bila želja svih da bend ponovo radi, jer su se svi uželeli toga, i puno ljudi je to tražilo. Laza je dosta doprineo tome svojom odlukom da počne ponovo da svira i Eyesburn je realno najbolja stvar koja nam se u životu desila.

  • Šta ste radili u međuvremenu, da li ste bili u muzici?

Da, svi su se bavili nečim u vezi sa muzikom, ili na profesionalnom angažovanju kao muzičari, ili gradeći solo karijeru. Kojot je napravio popriličan uspeh kao Hornsman Coyote, ja sam se probio na estradi (hahaha) i svirao sa našim najvećim zvezdama, Đura i Lale su se ispunili kao tonci, a Laza je postao dr ZubiZaRepa, vaš i naš omiljeni zubar.

  • Koliko su se za vas stvari promenile (ili nisu) kada je u pitanju rad sa bendom i nastupi?

Pa što se tiče samog rada u bendu, i našeg odnosa prema tome, manje-više je sve isto. Probe, snimanja i rad na pesmama se nisu uopšte promenili. Promenile su se okolnosti za bavljenje ovom vrstom muzike, i mi se tome prilagođavamo. Sve manje postoji organizovano polje delovanja (tržište) za bendove poput našeg, a sve više je sve plan neke stihije, incidenta… Ipak ima i dobrih stvari, festivala i događaja koji su za pohvalu i od kojih treba učiti. Mislim da je nama, autorima i muzičarima, ta bolna tranzicija nanela najviše bola, ispadosmo mazohisti.

  • Da li je došlo do promene u zvuku benda u odnosu na ranije?

Mislim da nije, iako ima različitih komentara, neki fanovi više vole tzv „stari“ zvuk, neki više reggae, neki više gitare… Mi zaista nikada nismo unapred planirali i osmišljavali pesme da budu u ovom ili onom fazonu. Mi svoje ideje sprovodimo i ostvarujemo maksimalno spontano, i šta god da se desi na kraju, to smo mi, to je Eyesburn. Ove tri pesme koje smo izbacili, su po nama, novi, zreli Eyesburn sa energijom sa albuma „Fool Control“.

  • Letos ste svirali u okviru Jelen Top 10 turneje, a nedavno i na Koncertu godine u Novom Sadu – da li ste zadovoljni tim koncertima i reakcijama fanova?

Jesmo, oba ta događaja su prošla odlično za nas, publika nas nije zaboravila, i sve nam to daje snagu i podstrek za dalji rad, ipak ništa ne može da zameni osećaj bliskosti sa ljudima koji vole i cene tvoju muziku.

  • Nedavno je vaša pesma „Dance“ imala radijsku premijeru – da li je u planu spot za nju i novi album u najavi?

Da, spot za pesmu „Dance“ je u pripremi, trenutno se prave animacije, i biće gotov u januaru, a mi posle nove godine nastavljamo rad na novim pesmama i želimo da novi album ugleda svetlost dana na leto.

  • Šta nas očekuje u SKC-u?

Dobra svirka, neke nove pesme i puno energije, ljubavi i Eyesburn-a!

Uskoro EP sa pet novih numera

Osim velikih hitova stvaranih u prethodnih 17 godina, Eyesburn su na koncertni repertoar uvrstili i sasvim nove pesme. Uskoro će objaviti EP sa pet novih numera, a pesmu „Dance“ za koju se trenutno snima i spot, premijerno su mogli da se čuju posetioci Koncerta godine u Novom Sadu. Svima koji prate njihov rad još od 1994. godine i koji su nastavili da ih bodre i posle višegodišnje pauze, članovi grupe Eyesburn su odlučili da se oduže velikim beogradskim koncertom. Ulaznice su u prodaji po ceni od 800 dinara u kafeu „Šikarica“, Skadarska 22 i na svim Eventim prodajnim mestima, a na dan koncerta će koštati 1.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari