„Uzeli ste nam slobodu, ali dušu nećete“ – slogan je Akademije, koja je u oktobru ove godine zatvorena posle 50 godina postojanja. Tokom svojih godina rada prerasla je u instituciju kulture i postala jedno od obeležja Beograda. I oni kojima je stalo se pitaju „Grade, srećan li si?“. Da li kultura treba da trpi zbog propusta u ugovoru koji je sklopljen između Fakulteta likovnih umetnosti i preduzeća „Sens Art“ u kome se nije uzelo u obzir da je JKP Poslovni prostor „Stari grad“ nosilac vlasničkog prava nad zgradom u Rajićevoj ulici u kojoj se nalazi i Akademija, te da je izdavanje prostora od stane FLU nedozvoljen akt?

Zašto cenu plaća mesto koje je osamdesetih bilo zaslužno za formiranje beogradskog novog talasa (Idoli, Šarlo akrobata, Električni orgazam), beogradskog garažnog rok zvuka (Partibrejkers, Disciplina kičme)? Zašto treba da se sahrani kult koji je omogućio pozicioniranje grada na najviše lestvice svetskog klupskog provoda, prevashodno zbog kvaliteta muzike koju je propagirala i jedno od retkih mesta, čiji se kvalitet ponuđenog sadržaja održao i do današnjih dana? Zatvaranjem nestaje mesto na kome su jedne od prvih nastupa imali Rambo Amadeus, Obojeni program, celokupna beogradska rok scena 90-ih (Darkwood Dub, Plejboj, Presing, Kanda Kodža i Nebojša).

Međutim, nije učinjeno ništa da se odluka o zatvaranju poništi, iako je onlajn peticiju potpisalo više od 10.000 ljudi, među kojima su javno i glasno negodovanje izrazili Cane iz Partibrejkersa, Rambo Amadeus, Uroš Đurić… Medijski formirana stvarnost je i suviše ispunjena elementima kiča, šunda i komercijalnim detaljima današnje kvazikulture obojene najskaradnijim tonovima vulgarnosti umotanim u neproduhovljenost sa istančanim senzibilitetom za zgražavanje na sve što ima naznaku kvaliteta. Za Akademiju kao opozit dominantnim muzičkim, intelektualnim i duhovnim tendencijama – mesta nema.

Aleksandar Bojić iz Jailbreak-a opominje da su socijalne prilike u zemlji vrlo nepovoljne i da su ljudi više orijentisani na brigu o osnovnim egzistencijalnim pitanjima, dok je borba za kulturna pitanja i opstanak kulturnih ustanova gurnut u ćošak. Sa žaljenjem se konstatuje da ovi prostori ne znaju da vole pank i rok koliko komercijalni DJ-ing i turbo-folk.

Na gubitku i publika i muzičari

Zatvaranjem nisu samo verni posetioci Akademije na manjku. Petar Milojević, muzičar benda Jailbrake podseća kako su pored domaćih izvođača gostovali i inostrani i tako upoznavali grad sa muzičkim pravcima drugih prostora. Stoga smatra da je i publika na gubitku ali i sami i muzičari, kojima se smanjio broj mesta na kojima mogu prikazati ono što rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari