Folk sa pank stavom, hit do hita i najjači rokenrol stihovi: Sastav Singing Loins na balkanskoj turneji 1Foto: Snimak YT ekrana/The Singing Loins - Where's My Machine Gun?

Atipični brit – folk, kafanski na pank način, sastav Singing Loins održaće sutra, 11. septembra beogradski koncert u Elektropioniru s početkom od 20 sati.

Singing Loins je dolazio i ranije u naše krajeve, a posle beogradskog, očekuje ih koncert u Novom Sadu u četvrtak 12. septembar u klubu Foxtrot, a sledećeg dana u petak, 13. septembra u Dom kulture Pirot.

O bendu Singing Loins, iz prve ruke govori nam Aleksandar Delibašić, čovek koji stoji iza nezavisne koncertne agencije Bad music for bad people, koja, podrezumeva se i dovodi nesvakidašnju ekipu muzičara iz Engleske, pravo u naše krajeve.

– Prvi put sam za Singing Loins čuo od mog prijatelja Rastka. Rekao je da postoji jedan bend koji je petljao sa Bilijem (Billy Childish) i koji moram da dovedem. Momentalno sam skinuo sve što je on tada imao u mp3 formatu i posle uz pivo preslušavao. Sedeo sam, ali sam seo na dupe, što se kaže! Akustična gitara, mandolina, bendžo, španska daira, neka batina okićena zvončićima i žešće sugestivan glas sa šprehfelerom. Folk sa pank stavom i kakve pesme, hitovi! – kaže Aleksandar Delibašić.

Naime, kako pojašnjava, Singing Loins su formirali Kris Broderik (Chris Broderick) i Kris Alen (Chris Allen) krajem 80-ih u Čilingemu. Bili Čildiš, inače ortak im i na neki način podrška, u svom studiju snima dva albuma, a potom objavljuje za Hangman Records ’91. i ’93. Takođe, sa Bilijem snimaju i zajednički album – Billy Childish with the Singing Loins – „At The Bridge“, 1993. Bend se potom razilazi posle žučne svađe na bini tokom zamalo poslednjeg koncerta.

Zatim, nastavlja Delibašić priču o istoriji benda, Damaged Goods 2004. objavljuje kompilacijski dupli CD „The Complete & Utter Singing Loins“ što nagoveštava povratak Singing Loins u igru, a 2005. se vraćaju. Povratnički album se zove „Songs To Hear Before You Die“, objavljuje ga Damaged Goods i uskoro postaju trio. Novi član Robert Šepard (Robert Shepherd) svira bendžo i mandolinu, te peva drugi prateći glas.

– Album je pokidao i za razliku od prethodna dva lo-fi remek-dela, ovaj je hi-fi remek-delo. Jako fino snimljen, a od 12 pesama, najmanje pola su hitovi i dan danji. Honest man, Bakers Arms (August ’58), House In The Woods, Angel of Medway, So Long My Old China… Kris Broderik je bio u punom kreativnom naletu, a pesme koje je pisao za ovaj i sledeće albume, postale su redovne himne u moja četiri zida, pa nije neobično da sam ih već 2007. doveo na nekoliko koncerata u Srbiju. Bio sam opsednut tim bendom – ističe Delibašić i dodaje:

– Iste godine objavljuju „The Drowned Man Resuscitator“, sve hit do hita, ali i najjači rokenrol stihovi svih vremena: „The topless twins of Allhallows-On-Sea why don’t you ever look directly at me, tho you are probably 18 and i am just a kid, i’m gonna be a pop star you wish you bloody did!“ – navodi Delibašić.

Slede „Unravelling England“ 2009, „Stuff“ 2011. i „…Here On Earth“ 2012. Svi za Damaged Goods.

– Svi sjajni primeri atipičnog brit – folka, na pank način, kafanski. Dolazili su ovamo još nekoliko puta. Poslednji koncert su imali na BELEF-u 2011. Onda su se neko vreme posle ponovo raspali. Naravno, koju godinu potom su se dva Krisa pomirila i Singing Loins su se još jednom okupili. Snimili su i objavili „13 Moon Songs From Merry Hell“ album bez koga se i moglo. Nebitno, bend je mogao ponovo da svira i taman dok smo se dogovarali oko još jednog dolaska u ove krajeve, stigla je pandemija. Tokom iste Broderiku je dijagnostifikovan rak krvi. Umire 2. januara 2022. – kaže Delibašić.

On pojašnjava da je Bili Čildiš insistirao da Singing Loins opstane i nastavi dalje, baš u spomen frontmenu.

Bend objavljuje krajem ’22. zajednički album sa Bilijem „The Fighting Temeraire“, naravno za Damaged Goods.

– Od prošle godine Robert Šepard i Kris Alen proširuju sastav na kvintet. Tu su još jedna gitara, bubnjevi i violina. U ovom sastavu i dolaze na kratku balkansku turneju – najavljuje Delibašić koncert u Elektropioniru.

Ulaznice u pretprodaji: Tickets.rs, Pub Brod i Čumić Chillton po ceni od 1000 din. Na dan koncerta 1500.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari