šekspirFoto: Jelena Ivanović

Vilijam Šekspir je jedan od pisaca koji su i danas neprevaziđeni i koji imaju brojne festivale posvećene sebi.

Šekspir festival, 11. po redu, održava se u Vili Stanković u Čortanovcima od 4. do 7. jula i obuhvata nekoliko zanimljivih predstava, a u saradnji sa Uniqa osiguranjem.

Glavni program u Vili Stanković obuhvata predstave „Bogojavljenska noć“, „San letnje noći“, Romeo i Julija: Poslednji sati“ i „Hamlet Double Bill“.

Vilijam Šekspir, najveći dramatičar svih vremena, pretrpeo je ličnu tragediju koja je duboko uticala na njegovo pisanje.

Smrt njegovog sina Hamneta 1596. godine, kada je dečak imao samo 11 godina, označila je prekretnicu u Šekspirovoj karijeri.

Ovaj bolan gubitak bio je katalizator za neka od njegovih najpoznatijih dela, uključujući „Hamleta,“ „Kralja Lira“ i „Makbeta“.

Ove tragedije istražuju duboke teme gubitka, tuge i ljudske slabosti, reflektujući Šekspirov lični bol i njegovo razumevanje ljudske patnje.

Iako Šekspir nije direktno referisao na ovaj gubitak, mnogi su pronalazili tragove suptilnih nagoveštaja u njegovim pisanja.

Tuga kao inspiracija: Kako je smrt sina uticala na Šekspirove tragedije 1
Šekspir fest

Međutim, pojedinci ističu da su neka od njegovih smešnijih dela zapravo napisana nakon smrti sina, te dovode u pitanje njegovu posvećenost mračnijim temama.

Kroz svoja dela, Šekspir je uspeo da prenese univerzalne emocije koje i danas odjekuju kod publike širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari