U nastavku programa „Koncerti na zidiću“ publika će 2. avgusta sa početkom od 20 časova, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, imati priliku da čuje jedan od najpopularnijih bendova grunge scene u Srbiji, Sharks, Snakes & Planes. Iza imena benda krije se težnja za simboličnim povezivanjem ljudi putem njihovih najčešćih strahova – ajkula, zmija i aviona, a Mladen Miljuš, gitarista benda, objašnjava kako je došlo do okupljanja postave.

 „SS&P je nastao iz benda ‘Roj’, koji smo činili Darko Ćosović na bubnjevima, Janko Pavlović na bas gitari i ja na gitari. Posle nekoliko svirki odlučili smo da obogatimo zvuk još jednom gitarom i da dodamo vokal, pa u bend dolaze Vuk Miljuš i Marko Mićanović. Sve to se dogodilo krajem 2010. godine u staroj beogradskoj industrijskoj zoni i tada nastaje Sharks, Snakes & Planes. Prošle godine bend su napustili basista i druga gitara, a na njihova mesta su došli Đole Paligorić iz benda Six Pack i Ivan Petrović iz grupe Vox Populi“, kaže Miljuš.

Tekstovi pesama su na srpskom, engleskom i španskom jeziku, što je uobičajeno za ozbiljne bendove koji su orijentisani i na domaća i na strana tržišta. „Mi smo grupa modernih nomada, svi smo živeli ‘preko’, radimo muziku i tekstove u momentu i šta tada izađe iz nas to ostaje. Nemamo nikakva ograničenja kada je SS&P u pitanju“, objašnjava Mladen Miljuš. Bend je nedavno pokrenuo projekat „21st Century Grunge“ sa idejom da popularizuju post grunge u Srbiji i regionu. „Grunge scena kod nas nije razvijena, jer nema dovoljno bendova da je naprave. Bez obzira na to, grunge je dosta slušan u Srbiji, a mi kao predstavnici post grunge-a imamo odlične reakcije publike. Projektom ‘21st Century Grunge’ želimo da napravimo scenu u Srbiji i regionu. Mnogo je lakše mladim bendovima da se proguraju ako se deklarišu i budu deo scene“, naglašava Miljuš. Podršku za ovaj projekat su dobili od italijanskog benda V-DEVICE sa kojima su bili i na turneji po Srbiji, a Miljuš objašnjava kako je došlo do saradnje sa ovim bendom. „Pratim već duže vreme šta se dešava u Evropi se post grunge scenom. Jednom prilikom sam naleteo na youtube-u na V-DEVICE i veoma su mi se svideli. Tada sam došao na ideju da bi trebalo da radimo razmenu bendova između Balkana i ostatka Evrope. ‘21st Century Grunge’ je bio prvi pilot projekat, koji je prošao fenomenalno. Evo, V-DEVICE je pozvan zajedno sa nama da nastupa na Šumadija Festu i na Rock Village festivalu“, kaže Miljuš i ističe zadovoljstvo što je prvi korak misije uspeo.

Ideju DOB-a da organizuje besplatne „Koncerte na zidiću“ Miljuš opisuje kao jednu od najboljih koje je čuo ove godine. „Svi zajedno moramo da se borimo protiv kiča koji se nameće Srbiji. Predstaviti alternativu na beogradskim ulicama je pravo oružje, kada uspemo svi zajedno da promenimo svest u Beogradu, onda će to mnogo lakše da se prenese na manje gradove, pa i celu regiju“, kaže Mladen Miljuš. Bend Sharks, Snakes & Planes je nedavno završio snimanje EP-a gde se nalazi i „Crni Gnoj“, pesma kojom se SS&P probio treće mesto Jelen Top10 liste, a za koju će bend snimati spot krajem avgusta u Ukrajni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari