Za nekoliko dana u Beogradu počinje jedinstveni festival, Musicology, koji će se odigrati na Malom Kalemegdanu od 23. do 26. jula. Musicology stremi da dovede kvalitetne umetnike različitih muzičkih žanrova, a poslastica festivala su upravo fenomenalni muzičari koje ljubitelji muzike nisu imali prilike da vide i čuju u Beogradu.

Među poznatim stranim izvođačima kao što su Gregory Porter, Brand New Heavies i Liv Warfield i New Power Generation Hornz, posebno zanimljivo ime je francusko-američka atrakcija Electro Deluxe. Sedam najtraženijih muzičara u Francuskoj drsko prkose žanrovskoj definiciji, ali se ne ljute kada ih smeste pod fank, džez ili čak elektro džez, kome su ranijih godina više bili naklonjeni. Njihovi živi nastupi su izuzetno energični, te se čini da Electro Deluxe ima posebnu vezu sa publikom. Electro Deluxe će nastupiti prve večeri festivala, nakon zvaničnog otvaranja. Ove godine Musicology će simbolično otvoriti naš najpoznatiji džez muzičar Duško Gojković i njegov bend Belgrade Summit Octet, za čiji nastup je interesovanje veoma veliko.

Još jedna poslastica na Musicology festivalu jeste The Brand New Heavies, koji će u Beogradu prvi put održati koncert otvoren za javnost. Ove legende londonskog esid džeza stižu sa sjajnom pevačicom, Dawn Joseph, koja će predvoditi njihov nastup. Sa njom su snimili i svoj poslednji album „Sweet freaks“, koji će, pored dobro poznatih hitova, predstaviti publici Musicology festivala. Na albumu se izdvojila obrada hita Piter Gabrijela „Sledgehammer“, kojoj su ovi muzički genijalci podarili potpuno novo ruho. Publiku će pred njihov nastup zagrejati domaći bend Ničim izazvan.

Liv Warfield i New Power Generation Hornz nastupiće 25. jula na Kalemegdanu. Mentor ove atraktivne mlade dive u usponu je ni manje ni više nego legendarni Prins, tvorac nekih od najvećih hitova ikada. Prins je njenom novom albumu „The Unexpected“ dao i autorski i producentski pečat. Takođe, duvačka sekcija benda Liv Warfield, kao i sama Liv, jesu stalni članovi Prinsovog benda New Power Generation. Naš najcenjeniji predstavnik hip-hop scene, Marčelo, nastupiće na Musicology festivalu pred Liv Warfield u potpuno drugačijem sastavu, sa svojim džez bendom Napeti Quintet i još jednom svojom originalnošću i snažnim tekstovima sa porukom oduševiti posetioce festivala.

Gregori Porter, američki pevač, kantautor, glumac i dobitnik prestižne nagrade Gremi 2014. godine za najbolji vokalni džez album, zatvoriće drugi po redu Musicology festival 26. jula i prvi put se predstaviti našoj publici. On će izvesti pesme sa svog, Gremijem nagrađenog, albuma „Liquid spirit“, ali je najavio i par iznenađenja u repertoaru. Sa korenima u gospelu, Gregori je poznat po tome što upravo poseduje sposobnost gospel pevača da publiku uvuče u svoj nastup i povede ih na putovanje. Ipak, svoj žanr opisuje kao hibridni džez, prožet soulom, popom i gorepomenutim gospelom. Osim unikatnog vokala kojim iznosi najrazličitije emocije, Gregori Porter je postao prepoznatljiv po tome što se uvek pojavljuje sa kapom, prilagođenom baš za njega, koju naziva svojim „sigurnim ćebencetom“.

Karte za Musicology festival, pojedinačne i komplete, možete nabaviti u klubu Bitefartcafe, kao i na prodajnim mestima eventim i ddtickets.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari