Kompozicija „Ovo je Balkan“ ostaće popularna samo na Balkanu s obzirom na to da je na 55. Pesmi Evrovizije u Oslu zauzela tek 13. mesto. Milan Stanković je 12 poena dobio samo od Bosne i Hercegovine, sa kojom Srbija inače tradicionalno razmenjuje maksimalan broj bodova. Francuska i Švajcarska jedine su dale deset poena kompoziciji Gorana Bregovića, Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Švedska po sedam, Nemačka pet, Albina tri i Kipar i Holandija samo po bod.

Posle ovakvog raspleta po srpskog takmičara Eurosnogu jedni će reći „kakva pesma – takav plasman“. Drugi će naglasiti da je „plava čigra“ zaslužio bolji rezultat, ali da su lobiranja između zemalja, a opšte je poznato da međusobno za sebe glasaju skandinavske, sovjetske, zapadno-evropske i balkanske države, uticala na slab plasman. Na trećoj strani su „zli jezici“ koji će konstatovati da je „zvezda Granda“ ostvario mnogo bolji rezultat nego što je trebalo, a da je na to verovatno delimično uticao i ministar za dijasporu Srđan Srećković koji je dan uoči finala nesebično pozvao „naše ljude širom sveta da glasaju za Milana Stankovića“.

Pobednica Lena Mejer sa numerom „Satellite“ pomalo je iznenadila trijufmom s obzirom na to da su se najveće šanse davale predstavnici Azerbejdžana Safuri, odnosno numeri „Drip drop“. Zagovornici teorije zavere reći će da je u pitanju nameštanje kako bi Eurosong bio u Nemačkoj pošto se smatra da premijerka Angela Merkel jedina može da spase evro od propadanja, a u skladu sa tim je i Belgija, čiji je grad Brisel centar Evropske unije, ostvarila zavidan plasman. Drugi, pak, tvrde da je savršeno logično da pobedi pevačica čiji se stil opisuje kao kombinacija Dafi, Lili Alen i Kejti Peri, a koji je trenutno najaktuelniji na Starom kontinentu.

Gugl pogodio pobednika

Internet pretraživač Gugl je sa svojim servisom „Predictor“ bio uspešan prognozer pobednika Pesme Evrovizije. Sistem je bio zasnovan na principu prebrojavanja potraga za nekim od izvođača, a nemačka predstavnica Lena je bila ubedljivo prva. Srpski predstavnik je bio solidno plasiran na šestom mestu, ali se to nije ostvarilo. Kao što se nije ostvarila ni prognoza Ogae (Organizacija za popularizaciju Pesme Evrovizije) koja je pesmu „Ovo je Balkan“ videla kao pobednika. V. T.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari