šlager majstor i fokusFoto: Promo

Muzej Jugoslavije poziva vas na još jednu matine žurku u četvrtak, 1. avgusta, od 17 časova u Parku skulptura na kojoj će nastupiti DJ dvojac Šlager majstor i Fokus čime se nastavlja uzbudljiv program „Leto u MuzeYU”.

Inspiracju za svoje DJ setove Šlager majstor i Fokus crpe sa Jadranske obale, festivala lakih nota i vinila koji su oblikovali muzički pejzaž Jugoslavije. Hajde da zajedno prizovemo jadransku obalu pedesetih i šezdesetih godina 20. veka ovog toplog leta u Beogradu!

Šlager majstor je umetničko ime Dušana Zdravkovića koji pušta muziku iz perioda 1958-1968. godine, kada su se Arsen Dedić, Gabi Novak, Tereza Kesovija, Đorđe Marjanović, Lola Novaković i mnogi drugi muzičari afirmisali na jugoslovenskom muzičkom nebu.

Dušan je urednik radijske emisije „U ritmu mladosti” koja se emituje na Radio Aparatu. Poznat je kao pasionirani kolekcionar vinila i član malog umetničkog kolektiva Mahala Bounce koji preko 10 godina radi na promociji jugoslovenske pop i omladinske kulture.

Uz Šlager majstora na DJ setu nastupiće i Ivan Andrijaševič koji svoj rad potpisuje kao Fokus. Poznat je od Ljubljane do Skoplja po svojevrsnim autorskim remiksima pesama iz Jugoslavije.

Prošlog meseca objavio je kompilaciju pod nazivom „On my way to Yugoslavia” na kojoj su se našli remiksovani hitovi Duška Gojkovića, Đorđa Marjanovića, Zdenke Kovačiček, Zane, Idola i drugih.

Već sedam godina tim Muzeja Jugoslavije, koji čine Dušan Jevtić i Sara Sopić, uspešno realizuje program „Leto u MuzeYU” sa idejom da kroz različite događaje afirmiše muzej kao mesto za druženje i zabavu, ali i da testira različite mogućnosti i forme interpretacije jugoslovenskog nasleđa kroz saradnju sa relevantnim umetnicima iz regiona.

Od pokretanja programa održano je na desetine koncerata bendova i nastupa drugih umetnika koji su ostavili dubok trag na jugoslovenskoj sceni. Pored toga, nastupi mladih bendova i umetnika čine važan deo programa jer je ova vrsta institucionalne podrške važan deo jugoslovenske omladinske kulture koju Muzej nastoji da baštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari