Sam naziv Tifšvarc zvuči nekako slengovski, a kako su u razgovoru za Danas objasnili članovi ovog popularnog nemačkog muzičkog i producentskog dua, to im je i bila primarna zamisao. Zapravo, Tifšvarc (Tiefschwarz) je elektronski haus duo kojeg sačinjavaju braća Aleksander i Sebastijan Švarc.

 Rodom iz Štutgarta, odrastali su u sedamdesetim i osamdesetim, a u poslednjoj deceniji 20. veka etablirali se na poziciji samih lidera evropskog „deep house“ zvuka. Međutim, muzička paterna koju koriste obilno referira na prošla vremena – na rege, denshol, džez, hip-hop, old-skul tehno… Za potrebe klupskih rejv zabava širom Evrope, skratili su svoja imena na andergraund pseudonime – Ali i Basti. Prilično hip-hoperski. Kao i njihov imidž. Sudeći po crtama lica, prilično liče iako, kako kažu, nisu blizanci…

– Još od kraja osamdesetih radimo kao didžejevi. Skoro da nema viđenijeg kluba u Evropi u kojem nismo bar nekoliko puta nastupali, a treba uzeti u obzir i naše višesezonske DJ rezidenture u najpopularnijim nemačkim noćnim klubovima. Možda je neko od beogradske publike bio u prilici da prisustvuje našim žurkama na Ibici… to je inače jedino mesto na svetu gde posle nastupa ne idemo u hotel na odmor, već nastavljamo sa žurkom, do zore – u razgovoru za Danas objašnjava Ali.

Repertoar njihovih nastupa se poprilično menjao tokom godina.

– Mislim da nismo „smekšali“ sa zvukom koji favorizujemo… Uglavnom, tematski smo fokusirani na haus i srodne podvrste haus muzike. Početkom devedesetih, forsirali smo nemačke, italijanske i čikaške dip haus i andergraund umetnike. Danas, međutim, treba uzeti u obzir činjenicu da publika širom sveta sluša naše remikse takvih izvođača kao što je Madona, Trejsi Torn, Kelis, Dipeš Mod, Goldfrep, Misi Eliot, Trubi Trio, Čiks on spid… – napominje Basti.

Poznata braća ne kriju da im se ideje i koncepcija vazana za nasupe često razlikuje, ta da stoga sukobi između njih dvojice nisu retkost.

– Ima sukoba, čak na nastupima češće nego tokom produkcije, ali sve može da se reši džentlmenskim sporazumom. Makar kasnije satima diskutovali tokom jutarnjeg mamurluka – kaže Ali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari