„Spotlajteri“ nastavljaju sa osvajanjem regiona – 16 nastupa na devet festivala u avgustu 1ZHIVA, ,foto: Nemanja Đorđević

Nova generacija muzičkih talenata, pobednici nacionalnog muzičkog konkursa Serbia Creates: The Spotlight, nastavlja letnju turneju po regionu.

Za avgust mesec do sada je potvrđeno 16 nastupa na devet festivala širom regiona, među kojima su Freshwave u Banja Luci, Mountain Music Fest na Divčibarima, Kula Kula u Trogiru, Lovefest u Vrnjačkoj Banji, Jazzinity u Novom mestu, Nišville u Nišu, Jaz Fest u Čapljini, Bedem Fest u Nikšiću i Džumbus festival u Tuzli.

Na dvanaestom izdanju Freshwave Festivala, koji će biti održan od 1. do 3. avgusta na tvrđavi Kastel u Banja Luci, nastupiće alt pop kantautorka Jymenik, svestrana mlada andergraund muzičarka Zhiva i novo lice domaće rep i trep scene – Dante.

„Spotlajteri“ nastavljaju sa osvajanjem regiona – 16 nastupa na devet festivala u avgustu 2
Kruz Roudi, foto: Marko Ristić @zamrznutitonovi

Ovogodišnje izdanje Mountain Music Festa na Divčibarima, koji traje od 2. do 4. avgusta, otvoriće mladi indi rok bend Kruz Roudi. U istom terminu, sedmi Kula Kula festival pretvoriće impresivnu Kulu Kamerlengo u Trogiru u Hrvatskoj u epicentar dobre zabave, uz prošlogodišnje „spotlajtere“ – popularni alternativni rok pank bend Keni nije mrtav i mladog repera Rouzija.

Novo izdanje Lovefesta u Vrnjačkoj Banji, od 8. do 10. avgusta, donosi set talentovane mlade DJ-ice Talie, dok će na Jazzinity festivalu u Novom Mestu u Sloveniji nastupiti Bojan Cvetković kvartet, koji predvodi jedan od angažovanijih pijanista novije džez generacije, Bojan Cvetković.

„Spotlajteri“ nastavljaju sa osvajanjem regiona – 16 nastupa na devet festivala u avgustu 3
Škofja Loka, foto: Bojana Janjić

Na predstojećem jubilarnom 30. Nišville jazz festivalu, čiji će glavni program biti održan od 15. do 18. avgusta na Platou niške Tvrđave, gostovaće mladi džez umetnik Viktor Tumbas sa svojim kvintetom i džez formacija PALM.

Sastav Kruz Roudi očekuju svirke na Jaz Festu 15. avgusta u Čapljini u Bosni i Hercegovini, kao i na Bedem Festu od 22. do 24. avgusta u Nikšiću, gde će im se pridružiti i Keni nije mrtav. Mladi „spotlajteri“ nastupaće i na devetom izdanju Džumbus festivala u Tuzli, ovog avgusta.

Prethodnu nedelju obeležila su gostovanja džez projekta Drumbooty, Bojana Cvetkovića, sastava Škofja Loka i Viktor Tumbas kvinteta na ARLEMM festivalu u Arilju, kao i nastupi Rouzija, Dantea i Jowama na Buna Festu u Zaječaru. Predstojeći vikend „spotlajteri“ provode na Freshwave festivalu, Mountain Music Festu i Kula Kula festivalu. Tokom prethodnih meseci, talentovani mladi muzičari i bendovi osvojili su čitav region, realizujući preko 40 nastupa na 16 festivala pred stotinama hiljada ljudi, među kojima su EXIT, Belgrade Beer Fest, Music Week, Arsenal Fest, SKC Kragujevac Fest, Dani Kragujevca, Rock Maraton, ARLEMM, Novosadski Jazz Festival, LiLaLo Festival i Energija Fest u Srbiji, kao i Sea Star, Velvet Festival i Forestland u Hrvatskoj, Lent Festival u Sloveniji i D Festival u Severnoj Makedoniji.

„Spotlajteri“ nastavljaju sa osvajanjem regiona – 16 nastupa na devet festivala u avgustu 4
NADYA, foto: Nađa Kastratović

Druga generacija pobednika konkursa Serbia Creates: The Spotlight u sastavu Dante, Dolores, Džipsii, Jymenik, Kruz Roudi, Lil Stey, Logička Greška, NADYA, Škofja Loka i Iva Pažin ZHIVA, tokom narednih godinu dana predstaviće se publici kroz više od 100 nastupa na preko 50 najpoznatijih regionalnih muzičkih festivala u čak devet država regiona.

Realizaciju konkursa podržao je evropski projekat LIVEMX (Founded by Music Moves Europe) koji ima za cilj da pomogne i podrži muzičku industriju na evropskom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari