Šta je motivisalo Vesa Krejvena da bude među najboljima u horor žanru? 1Foto: NZ / Christophel Collection / Profimedia

Ves Krejven se svojim horor filmovima etablirao kao najbolji reditelj tog filmskog žanra, a teško je biti najbolji u nečemu ako vas ne vode motivacija i disciplina.

Kako piše Index.hr, upravo to je imao legendarni reditelj i tvorac jedne od najpoznatijih horor franšiza. Zvezda Scream-a Džejmi Kenedi (Rendi Miks) otkrio je šta je tačno motivisalo Krejvena da bude bolji u svom poslu.

Malo ko zna da je poznati filmadžija bio taksista pre nego što se okrenuo karijeri u filmskoj industriji. Pojavljujući se u podcastu Inside of Iova, Kenedi se osvrnuo na Krejvenovu motivaciju i objasnio kako je to uplašilo njega i njegove kolege.

„Imao je memorabilije iz svih svojih filmova u svojoj kući, i mali okvir pored njegovog kreveta. Pitao sam ga šta je to. Rekao je da je to njegova dozvola za iznajmljivanje automobila. Bila je to vozačka dozvola iz Njujorka na kojoj je pisalo Ves Craven , LAC Cab, od 1971. do 1972.“, rekao je Kenedi.

„Tada sam ga pitao zašto ga ima pored kreveta. On je odgovorio: ‘Jer kad ustanem svako jutro i pogledam to, kažem sebi da je to nešto čemu ne želim da se vraćam.’ „Strah koji je imao da bi se mogao vratiti vožnji taksija naterao ga je da snima filmove. Strah od te dozvole ga je plašio, a nas je zbog toga on plašio“, dodao je glumac.

Status učvrstio Strava u ulici Brestova

Ves Krejven je ušao na horor scenu filmom Brda imaju oči, iako je njegov prvi film u ovom žanru bio Poslednja kuća sa leve strane, ali taj projekat nije naišao na dobar prijem. Svoj status učvrstio je filmom Strah u ulici Brimstone u kojem je publiku upoznao sa jednim od najprepoznatljivijih negativaca – Fredijem Krugerom. Vrisak je bio samo šlag na torti i dodatno ga je ovekovečio kao legendu filmske industrije.

Krejvenovi horor naslovi spadaju u podžanr horora slasher, u kojem psihopatski ubica ubija ljude nožem ili drugim oštrim oružjem. Vrisak se istakao u njegovom portfoliju kao film koji s ljubavlju ismijava temelje koje je Krejven pomogao da se uspostave. Vrsni reditelj je svojim delima učvrstio žanr horora i inspirisao projekte mnogih filmskih stvaralaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari