Šta kaže Džek Nikolson, koji reditelj mu je bio najveća podrška i inspiracija? 1Foto: Zuma Press / Profimedia

Nakon što se Džek Nikolson pojavio u filmu „Easy Ride“ Denisa Hupera, igrajući prilično malu, ali nezaboravnu ulogu, zaradio je svoju prvu nominaciju za Oskara.

To je bio njegov veliki uspeh, a ubrzo je zaradio još tri nominacije za najpoznatiju filmsku statuetu početkom 1970-ih, pre nego što je osvojio nagradu za najboljeg glumca 1976. za ulogu u filmu „One Flew Over The Cuckoo’s Nest“ (Let iznad kukavičjeg gnezda)

Njegova uloga u kultnom filmu Miloša Formana još uvek se smatra jednom od njegovih najvećih glumačkih bravura , čime je postao jedna od najhvaljenijih zvezda Holivuda.

Dokazavši da je sposoban za svaki žanr koji mu se nađe na putu, Nikolson je osvojio Oskara za dramsku komediju Terms of Endearment i romantičnu komediju As Good As It Gets. Ipak, jedan od njegovih najprepoznatljivijih likova ostaje Džek Torens iz filma The Shining.

Nikolsonovo razumevanje horor žanra zapravo datira iz ranih dana njegove karijere. Imao je veliku sreću kada je dobio glavnu ulogu u svom prvom filmu, „The Cry-Baby Killer“, 1958. godine, koji je bio eksploatišući triler u režiji Rodžera Kormana.

„Kada sam dobio ulogu, pomislio sam: ‘To je to! Ja sam stvoren za ovu profesiju.’ Onda nisam radio godinu dana“, rekao je Nikolson za Film Comment, prenosi Index. hr.

Dve godine kasnije glumio je u nekoliko niskobudžetnih filmova pre nego što se ponovo ujedinio s Kormanom, koji je Nikolsona angažovao u nizu horor filmova. Reditelj je poznat kao jedno od najvećih imena eksploatiišućeg žanra, stvarajući neke od najpoznatijih filmova 50-ih i 60-ih godina.

Bio je pionir nezavisne kinematografije, radeći s određenim glumcima i filmadžijama koji su kasnije postali značajne osobe u svetu filma.

Uz NiKolsona, glumci poput Roberta De Nira i Pitera Fonde takođe su glumili u nekim od kormanovih filmova na početku svojih karijera, što im je pomoglo da dobiju značajnije uloge.

Nikolson se pojavio u filmu The Little Shop of Horrors 1960-ih, što je označilo njegovu drugu sAradnju s kormanom. Još jednom su udružili snage za film The Raven, horor-komediju inspirisanu Edgarom Alanom Poom, a potom i The Terror, u kojem je takođe glumio Boris Karlof.

Nikolson je jednom prilikom u intervjuu izrazio zahvalnost prema Kormanu, pripisujući svoju karijeru njemu te ga nazvao svojom najvećom podrškom i inspiracijom.

Glumac ga je pohvalio objašnjavajući: „On je jednostavno bio moja najveća podrška i oslonac.“

Džek Nikolson  se čak zaplakao razmišljajući o Kormanu, koji je oblikovao savremeni Holivud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari