Stiven King kaže da je ovo jedan od najstrašnijih trenutaka u istoriji filma 1Foto: Keith Corrigan / Alamy / Alamy / Profimedia

Stiven King, autor kultnih horora kao što su Keri, It i Isijavanje, jednom je prilikom izjavio da Noć živih mrtvaca (Night of the Living Dead) iz 1968. godine ima najstrašniju scenu koju je ikad video.

Klasični horor reditelja Džordža A. Romera kultni je film koji je zaslužan za porast popularnosti filmova o zombijima, podeseća Index. hr.

Radnja filma prati grupicu ljudi koji zapnu na farmi u ruralnoj Pensilvaniji dok ih love živi mrtvaci.

Iako je film imao relativno mali budžet, u iznosu od 114 do 125 hiljada dolara, u bioskopima je zaradio više od 30 miliona dolara.

Zbog prikaza nasilja i krvoprolića, prve su recenzije bile negativne, ali kritičari su s godinama promenili mišljenje, zbog čega film danas ima kultni status.

U svom članku za Entertainment Weekly King je ocenio uvodnu scenu iz Noći živih mrtvaca najstrašnijom sekvencom koju je ikad video, prenosi Collider. Ta scena prikazuje brata i sestru, Džonija (Russell Streiner) i Barbaru (Judith O’Dea), koji na groblju idu da posete grob svoje majke.

Barbara je rekla da ju je strah i da ne želi da bude tu, zbog čega Džoni počinje da je zadirkuje. Na groblju se zatim pojavljuje starac u odelu, kojem Barbara želi da se izvini zbog Džonijevog ponašanja, ali ubrzo primeti da nešto nije u redu. Starac je zapravo zombi koji počinje da ih napada i ubija njenog brata.

Kako bi pobegla na sigurno, Barbara trči do automobila koji ne može da upali jer su ključevi u Džonijevom džepu. U trenutku očaja Barbara spusti ručnu kočnicu, zbog čega auto počinje da se kreće nizbrdo. Nakon što se auto zabije u drvo, Barbara trči do farme koju je videla u daljini.

King je napisao da moderni Holivud više ne snima ovakve scene jer su producenti i reditelji previše fokusirani na visokobudžetne spektakle. Slavni autor veruje da veliki budžeti, CGI i poznati glumci narušavaju atmosferu horora tako da gledaoci ne mogu da se poistovete s onim što gledaju.

„Horor je intimno iskustvo. Horor nije spektakl i nikad neće biti. Horor je nepoznata glumica, možda cura iz susedstva, koja se skriva u kolibi s nožem u ruci, za koji znamo da ga nikad neće moći upotrebiti. Horor je scena u Strancima u kojoj Liv TaJler pokušava da se sakrije ispod kreveta… I otkriva da ne može da stane pod njega“, objasnio je Stiven King.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari