Stiven KingFoto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Stiven King, poznati pisac horora i trilera, u nedavnom eseju za Variety pisao je o horor filmovima koji su na njega ostavili značajan utisak.

U eseju je posebnu pažnju posvetio horor filmu koji mnogi sada ubrajaju u klasične horore.

Radi se o filmu iz 1968. godine, reditelja Džordža A. Romera, pod nazivom Noć živih mrtvaca (Night of the Living Dead).

„Moje mišljenje je da se odnos prema tome šta je za nekoga ‘najstrašniji’ film menja u zavisnosti od starosne dobi gledaoca. Kao šesnaestogodišnjak, za mene je to bio The Haunting (reditelj Robert Vajs). Kao odrasla osoba, najviše me je zastrašio The Blair Witch Project, sa onim sve jačim osećajem propasti i onih zaista užasnih poslednjih 35 sekundi. Međutim, kada sve uzmem u obzir, morao bih reći da je Noć živih mrtvaca, niskobudžetno remek-delo Džordža A. Romera, za mene najstrašniji“, napisao je King, piše Variety, a prenosi Index.hr.

Iako smatra da je film s vremenom izgubio popularnost i da ga mnogi danas smatraju lošim te ga ismevaju, za Kinga je on i dalje najstrašniji horor film.

„Na kraju niko ne preživi. Ovaj film je s vremenom izgubio svoju osnovnu snagu, gotovo je postao predmet šale, kao Rokijev horor šou, ali još uvek pamtim onu bespomoćnu jezu koju sam osetio kada sam ga prvi put pogledao. I sada, kada razmišljam o tome, postoji prava sličnost između Blair Witch-a i ovog filma: oba imaju minimalnu ili nikakvu muziku, glume nepoznati glumci koji jedva izgledaju spremni za pozorište u malom gradu, oba koriste niskotehnološke specijalne efekte. Oni funkcionišu ne uprkos tim stvarima, već upravo zbog njih“, zaključio je King.

Radnja filma Noć živih mrtvaca prati grupu ljudi zarobljenih u seoskoj kući koji se bore protiv navale zombija. Oni pokušavaju da prežive, ali njihovi unutrašnji sukobi, loše odluke i pretnja zombija vode ih ka neizbežnom tragičnom kraju.

Ovaj film nalazi se i na spisku horora u kojima na kraju niko od likova ne preživi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari