stivi niksFoto: Chris Putnam / Zuma Press / Profimedia

Stivi Niks je nedavno je objavila novu pesmu koja ima vrlo važnu poruku i koja nije slučajno izašla baš u ovom trenutku.

Legendarna pevačica grupe Fleetwood Mac i autorka pesama, Stivi Niks, rekla je da je nova pesma inspirisana borbom za vraćanje prava na abortus, prenosi Nova.rs.

Stivi Niks se uključila u aktuelnu borbu za pravo na abortus u SAD-u jer je, kako kaže legendarna pevačica i tekstopisac u novom intervjuu, „prošla kroz to“.

„Ja umem da ispričam dobru priču”, primetila je Niks u intervjuu za “CBS News Sunday Morning”, čiji je isečak emitovan unapred.

„Možda bi trebalo da pokušam nešto da uradim. Prošla sam kroz to“, prenosi Gardijan.

Njeni komentari dolaze nakon što je u septembru objavila novu pesmu “The Lighthouse”, inspirisanu borbom liberala za vraćanje federalnog prava na abortus u SAD-u.

Napisala je ovu pesmu nakon što su sudije Vrhovnog suda SAD-a, imenovane tokom mandata Donalda Trampa, glasale za praktično ukidanje presude “Rou protiv Vejda” iz 1973. godine, kojom je Amerikancima bilo garantovano ustavno pravo na abortus.

U nedavnom intervjuu za „Rolling Stone“, Niks je govorila o svojoj uverenosti da bi, da nije imala abortus 70-ih, to označilo kraj renomiranog benda Fleetwood Mac, kojem je na kraju pomogla da postigne besmrtnost u svetu rokenrola.

Niks je u to vreme ostala trudna sa pevačem Donom Henlijem iz grupe Eagles, nakon što je okončala prethodnu vezu sa kolegom iz Fleetwood Mac-a, Lindzijem Bakingemom, rekla je za „Rolling Stone“.

Navela je da je odlučila da prekine trudnoću krajem 1977. godine, dok je Fleetwood Mac bio na vrhuncu slave posle izlaska albuma „Rumours“.

„Rumours“ je 1978. doneo Fleetwood Mac-u „Gremi“ za album godine. Tri singla sa albuma: „Go Your Own Way“, „Don’t Stop“ i „You Make Loving Fun“ – našla su se u prvih deset na top-listama. Pesma „Dreams“, dospela je na prvo mesto, a „Rumours“ je kasnije zauzeo sedmo mesto na listi magazina „Rolling Stone“ od 500 najboljih albuma svih vremena.

„Šta ću, dođavola, sada?“ Niks se podsećala za „Rolling Stone“ svojih razmišlja u vreme kada je prekinula trudnoću. „Ne mogu da imam dete. Nisam žena koja bi svoje dete dala dadilji, ni za milion godina.”

„Dakle, vukli bismo bebu po svetu na turneji, a to ne bih uradila svom detetu. Ne bih tada rekla da mi treba samo devet meseci. Rekla bih treba mi par godina, a to bi dovelo do raspada benda.“

Niks je rekla da joj „zaista nije stalo“ ako se ljudi uzrujavaju zbog njene odluke da izvrši abortus. „Moj život je bio moj život, i moj plan je bio moj plan još od četvrtog razreda,“ rekla je Niks, dodajući da bi Fleetwood Mac bio „gotov“ da je odlučila drugačije.

Njeni komentari o ličnom iskustvu sa abortusom proširuju one koje je iznela za „The Guardian“ 2020. godine, kada je rekla: „Jednostavno nije bilo šanse da tada imam dete, jer smo radili neprestano.“

U međuvremenu, nakon ukidanja presude “Rou protiv Vejda”, dok je Tramp ciljao na drugi predsednički mandat na izborima, Niks je izjavila da je svuda oko sebe čula da „neko mora da uradi i kaže nešto“ za podršku pravima na abortus.

„I pomislila sam: ‘Pa ja imam platformu,’“ rekla je Niks nakon što ju je voditeljka „CBS Sunday Morning“ upitala o hrabrosti potrebnoj da se „uplovi u vode debate o abortusu“.

Rezultat je pesma „The Lighthouse“, retko novo izdanje za Stivi, čiji je poslednji album sa potpuno novim materijalom objavljen još 2011. godine. Singl prikazuje nju kao svetionik koji vodi žene da se bore za svoja prava dok birači biraju između Kamale Haris i Trampa, čije ga pristalice pozivaju da pojača napade na seksualna i reproduktivna prava.

„Uzeće ti dušu, uzeće ti moć, osim ako se ne uspraviš, ne preuzmeš je nazad,“ peva Niks u pesmi. „Pokušaj da vidiš budućnost i naljuti se/Izmiče ti kroz prste, nemaš ono što si imao/ I nemaš mnogo vremena da to vratiš.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari