Dvanaesti međunarodni bluz i rok festival In Wires, koji organizuje užičko Udruženje ljubitelja bluza i roka Glas iskustva, biće održan 20. i 21. juna u Gradskom kulturnom centru u Užicu.

Festival, koji su finansijski podržali Grad Užice i Ambasada SAD, počeće u 20.30 nastupom američke rok grupe Jefferson Starship iz San Franciska, koja je nastala iz benda Jefferson Airplane, osnovanog ranih sedamdesetih godina prošlog veka. Bend je pretrpeo nekoliko velikih personalnih i žanrovskih promena, ali je zadržao naziv i čine ga osnivači Paul Kantner i David Freiberg, gitarista Jude Gold, klavijaturista Chris Smith, bubnjar Richard Newman i vokal Darby Marie Venegas.

Paul Kantner i Marty Balin su 1965. godine osnovali psihodelični rok bend Jefferson Airplane, koji je šezdesetih godina prošlog veka bio jedna od najvećih rock grupa u SAD i prva grupa iz San Franciska koja je potpisala veliki ugovor utirući tako put legendama kako što su Gratful Dead i Janis Joplin. Na Vudstoku su nastupili 1969. godine, a 1974. Kantner i Balin su osnovali Jefferson Starship, koji iste godine beleži veliki diskografski uspeh albumom „Blows Against The Empire“, koji je označen kao prvi rok album „političke naučne fantastike“. To je prvi i jedini album koji je nominovan za nagradu Hugo književne naučne fantastike. Kantner, Balin i Jefferson Airplane su 1996. godine primljeni u Rock & Roll kuću slavnih. Četiri decenije muzičke karijere obeležili su 2005. svetskom turnejom, tokom koje su nastupili u dvadeset jednoj zemlji, a 2007. su nastupili na jubilarnom Monterej Pop festivalu.

Iste večeri, nakon koncerta benda Jefferson Starship, nastupiće užički psihodelični bluz i rok bend The Highlanders sa postavom Miloš Milojević Shommy boy (vokal, gitara, usna harmonika), Ignjat Milićević Iggy (vokal, klavijature), Dragoljub Zumberović Matt (bubnjevi) i Novak Stevanović Noel (bas gitara).

Druge večeri, takođe od 20.30, predstaviće se slovenački bluz i rok bend El Kachon iz Dolenjskih Toplica, koji su osnivali Andrej Barbič Krt (gitara, usna harmonika i vokal) i Tomi Perinčič (gitara i vokal), a čine ga i Tina Gerbec Radaković (vokal), Dejan Gerbec Radaković Sondža (bas gitara i vokal), Mladen Cetina (klavijature), Žiga Dobravc (bubnjevi) i Primož Malenšek PimpS (udaraljke). Nakon slovenačkog benda sledi koncert užičke grupe Barakude i to u sastavu: Mirko Kremić (bas, vokal), Vojkan Aleksić (bubnjevi), Predrag Popović (vokal) i Branko Aranđelović Ara (gitara, vokal). Iako su najavljeni, Hadži prodane duše neće nastupiti, zbog neodložnih obaveza članova tog užičkog benda.

Ulaznice

Ulaznica za prvi festivalski dan košta 1.000, za drugi dan 400, dok je komplet ulaznica za oba dana 1.200 dinara. Popust od 50 odsto imaju učenici srednjih škola uz đačku knjižicu i lica starija od 60 godina uz ličnu kartu, dok učenici osnovnih škola u pratnji roditelja imaju besplatan ulaz. Ulaznice se mogu kupiti u Gradskom kulturnom centru i Klubu Mojo.

Berza, film, knjiga…

Drugog festivalskog dana, u bašti Gradskog kulturnog centra od 12 do 15 časova biće priređena berza muzičkih instrumenata, literature i nosača zvuka, potom će uslediti projekcija filma o prethodnom festivalu, a od 20 časova i promocija knjige „Električna zastava“ rok novinara Žikice Simića iz Beograda, koji će biti festivalski gost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari