Čuveni njujorški modni časopis Veniti fer proslavlja ovog meseca stoti rođendan, a čast da se nađe na naslovnici pripala je manekenki i glumici Kejt Apton, koja je pred objektivom jedne od najpoznatijih svetskih fotografkinja Eni Libovic pozirala sa slavljeničkom tortom, u stilu diva iz „zlatne ere“ Holivuda.

Urednik Grejdon Karter u nostalgičnom osvrtu na jubilej primećuje da se mnogo toga izmenilo od nastanka magazina do danas, ali da je struktura ostala ista. „Magazini imaju kosti – elemente koji se ne menjaju i koji daju strukturu kreativnosti – kao što, nesumnjivo, imaju bašte i kuće. Današnji magazin je na nebrojeno mnogo načina različit u odnosu na nekadašnji… Ipak, mislim da bi prvi urednik Frenk Krauningšild kada bi mogao da vidi moderni Veniti fer odmah znao šta drži u rukama“, navodi se u Karterovom uvodniku.

Naziv „Veniti fer“, što u prevodu znači „Vašar taštine“, zapravo se odnosi na motiv iz romana iz 17. veka „Poklonikovo putovanje“ autora Džona Banjana, koji je napisan u formi alegorije i snoviđenja. Jedna od prepreka koja čeka hodočasnika Kristijana na putu ka Nebeskom gradu jeste i vašar napravljen po zamisli đavola. Tu se nudi sve što bi moglo lako da zaslepi i na greh navede pripadnike ljudskog roda: titule, zvanja, silna zadovoljstva, krv, duše i tela, biseri… Ipak, Kristijan u stilu dobrog hrišćanina, kao što njegovo ime kaže, na sva nagovaranja prodavaca odgovora: „Ja kupujem istinu.“

Za razliku od Banjanovog junaka, u romanu istoimenog naziva iz 19. veka čiji je autor Vilijam Mejkpis Takeri, novac i hedonizam predstavljaju vrhovno božanstvo. Takerijev „Vašar taštine“, koji je dostigao planetarnu popularnost, prikazuje široki spektar likova čija životna filozofija nimalo ne nalikuje na načela skromnog Kristijana.

Časopis Veniti fer je u prethodnih stotinu godina pokazao da je dorastao svom imenu, predstavljajući čitaocima priče iz života bogatih i slavnih, po pravilu „začinjene“ fotografijama vrhunskih umetnika, poput Marija Destina. Ipak, ono što ga je izdvojilo među hiljadama modnih magazina koji su se pojavljivali širom sveta jesu opsežan pristup i odmerenost, o čemu govori i sledeća kritika: „Od svetskih tema do zabave, od biznisa do mode, od zločina do društva, Veniti fer je kulturni katalizator koji pokreće popularni dijalog na globalnom nivou.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari