Nastupom sastava Ućuti pas, pobednika Belgrade Demo Fest Live, u sredu veče je na Ušću počeo jedanaesti Bir fest. Odmah nakon ovog sastava na binu je izašao novosadski alternativni rok bend Grate, a onda i mnogima omiljeni interpretator starogradske muzike Zvonko Bogdan.

Ipak, najveću pažnju publike privukao je Masimo Savić, koji je ove godine po prvi put nastupio na Bir Festu. Nakon njega, za dobru atmosferu pobrinuli su se Atomsko sklonište i Rambo Amadeus, a kraj prve večeri obeležile su beogradske hip-hop grupe Bad Copy i V.I.P. kao i sastav Sunshine.

Uz dobru muziku, naravno, ide i dobro pivo. A izbor ovog napitka izuzetno je bogat. Naime, osim uživanja u dobro poznatim brendovima, poput Jelena, Lava, Tuborga ili BIP-a, ljubitelji piva tokom trajanja festivala mogu premijerno da probaju i nemačko premium pivo Krombaher, zatim rumunsko Timišoreana, dok će se na štandu „House of Beer“, prvi put na Bir festu, pojaviti francuski premium brend Kronenburg 1664 i belgijski Grinbergen. Zahvaljujući saradnji sa britanskom ambasadom u Beogradu, ove godine prvi put jedna zemlja ima svoj štand na festivalu. Naime, u okviru Great British Pub-a, Velika Britanija predstavlja nekoliko piva iz te zemlje, kojih nema na tržištu Srbije.

– Piva su sjajna i svake godine se trudim da probam što više novih. Ali samo umereno – kaže nam uz smeh jedan od posetilaca.

Zanimljivo je, takođe, da je ovogodišnji Bir fest bogatiji za ponudu organske hrane. Na Organic Detox Baru posetioci mogu da probaju organske burgere, organsku kafu iz Kanade sa četiri ukusa i koktele za detoksikaciju. U ponudi su i kokteli od ceđene breskve i jabuke u kombinaciji sa majčinom dušicom, kao i od lubenice, jabuke i cimeta. Festival traje do 18. avgusta. Za to vreme nastupe na Ušću imaće više od 40 izvođača, a ulaz je, kao i prethodnih godina, besplatan. Sinoć su, pored ostalih, nastupili Riblja čorba, Osmi putnik i Generacija 5.

Visoke mere obezbeđenja

I ove godine su primećene visoke mere obezbeđenja. U policiji kažu da su obezbedili dovoljan broj službenika, kako u uniformi tako i u civilu, kako bi bezbednost bila na najvišem nivou. Angažovane su i specijalne ekipe komunalne policije i gradske inspekcije. Svih šest ulaza je pod video-nadzorom. Posetioci na ulazu prolaze kontradiverzionu zaštitu, a, zanimljivo, oduzimani su im čak i upaljači. Naravno, zabranjeno je unošenje alkoholnih pića, narkotika i oružja.

Besplatan prevoz

Kompanija „Hajneken“ je, u saradnji sa GSP „Beograd“, obezbedila četiri vanredne autobuske linije koje će besplatno prevoziti sve posetioce Bir festa do ključnih tačaka u Beogradu – Trga republike, Slavije, Glavne železničke stanice, Novog Beograda. Tokom pet festivalskih dana autobusi će na navedenim relacijama saobraćati u intervalu od 30 minuta, počevši od 23.30, pa sve do zore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari