dzoni stulicFOTO Stanislav Milojković

Do sada je diskografija Džonija Štulića i grupe Azra bila dostupna na Youtube-u, a od sada su se ti albumi pojavili i na striming servisima.

Od sada, svi studijski i koncertni albumi Azre i tri solo albuma Branimira Štulića dostupni su na striming servisima Spotify i Deezer, pišre Ravno do dna.

Na svim ovim izdanjima kao nosač prava navedena je izdavačka kuća Croatia Records, prenosi Index.hr.

Ravno do dna podseća da Branimir Štulić konstantno protestuje zbog toga što Croatia Records „eksploatira njegova dela, tj. stalno štampa vinilni album Ravno do dna“ u recentno vreme od 2022. godine do danas.

Sada se njegov opus našao i u digitalnoj sferi, a hoće li se Štulić javiti u vezi sa tim, tek ostaje da se vidi…

Štulić je 2022. godine putem svog advokatskog tima tražio „zabranu prodaje neautorizovanog vinil reizdanja albuma Ravno do dna“.

„Upoznati ste s činjenicom da se uprkos presudi Ustavnog suda Hrvatske Croatia Records i dalje, isključivo na osnovu fizičkog posedovanja zaplenjenih zvučnih zapisa, uporno poziva na ekskluzivno vlasništvo nad imovinskim i autorskim pravom Branimira Štulića, uskraćujući mu pritom sva zakonska i ljudska prava u pogledu svojeg autorskog dela“, započeli su Džonijevi advokati u dopisu objavljenom na YouTube kanalu PETROVICPETAR.

Napisali su i da je muzičar „izuzetno pogođen činjenicom da se njegova navedena prava od strane Croatia Recordsa i dalje svesno, arogantno i namerno iskorišćavaju bez osnove“, a dodali su da mu se time čini moralna, imovinska i duševna šteta.

„Samim tipskim ugovorima nasleđenim od Jugotona, koji su prestali da vrede, Croatia Records nije mogla steći prava na iskorišćavanje autorskih dela Branimira Štulića bilo putem interneta bilo elektronskom prodajom (koji su očito dominantni oblici iskorišćavanja njegovog dela od strane Croatia Records u poslednjih par decenija), jer su sklopljeni ugovori eksplicitno vremenski ograničeni, štaviše, mi smo iz dosad viđenih i analiziranih ugovora zaključili da su ta prava prestala“, objasnili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari