NemoFoto: EPA-EFE/JESSICA GOW SWEDEN OUT

Prema rezultatima ankete koju je sproveo list Blick, gotovo polovina stanovnika Švajcarske protivi se tome da budu domaćini takmičenja za pesmu Evrovizije sledeće godine.

U anketi je učestvovalo oko 25.000 ljudi, 49 posto se izjasnilo da su jasno ili donekle protiv održavanja takmičenja, a 46 posto jasno ili donekle za. Pet posto ispitanika nije izrazilo mišljenje, penosi Index.hr.

No, sviđalo se to njima ili ne, zahvaljujući pop pevaču Nemu koji je odneo ovogodišnju pobedu u Švedskoj, Evrovizija se mora održati u Švajcarskoj. Tačna lokacija još nije poznata. Cirih i Ženeva su se prijavili, dok su se glavni grad Švajcarske Bern i obližnji grad Bijel zajednički kandidovali za domaćinstvo.

Osim spomenutih rezultata, anketa Blicka pokazala je da je podrška jača među ljudima s višim stepenom obrazovanja i levim političkim stavovima nego među ostalim grupama stanovništva.

Protiv održavanja Evrovizije u Švajcarskoj 74 je posto pristalica desničarske stranke.

Rasprava o uvođenju trećeg pola

Prema Blicku, ovakav stav stanovništva mogao bi imati veze s tim što se Nemo identifikuje kao nebinarna osoba i preferira they/them zamenice.

Njegova pobeda s pesmom The code o rodnom nekonformizmu pokrenula je raspravu o tome treba li treći pol biti registrovan u Švajcarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari