Svečano otvaranje Letnje scene i koncert „Kralja Čačka” za 40 godina SKC-a Kragujevac 1Foto: Z. S. M.

 

Studentski kulturni centar Kragujevac u sredu, 5. juna će obeležiti pune četiri decenije rada. Tog dana, od 21 sat na svečanom otvaranju Letnje scene biće izveden „Mimezis” Akademskog pozorišta SKC-a a potom i koncert benda „Kralj Čačka”.

Kralj Čačka (Nenad Marić) rođen je u Čačku 1979. godine. Diplomirao je slikarstvo 2006. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Od 2001. godine bavi se kantautorskim radom a od 2004. godine pojavljuje se u javnosti pod pseudonimom Kralj Čačka. Prve pesme i demo snimci emitovane su 2004. godine, na ,,HARIZMA” internet net magazinu alternativne kulture koji je uređivao i vodio Aleksandar Gubaš.

U novembru 2014. godine objavljuje prvi singl za pesmu „Moj avatar” a početkom 2016. godine i drugi singl za pesmu „Deda Mraz je švorc”. Krajem 2016. godine u okviru izdavačke kuće Lom objavljuje zbirku poezije „Na margini”, a zatim i debitantski album „Zemlja Snova”.

Svečano otvaranje Letnje scene i koncert „Kralja Čačka” za 40 godina SKC-a Kragujevac 2
Foto: Promo SKC Kragujevac

Krajem 2018. godine objavio je svoj drugi album „Spusti svetlost na put”, koji je po mnogim medijima obeležio tu godinu, a slušaoci radija Beograda 202 izabrali su ga za „Album godine 2018”. Zajedno sa svojim bratom Markom Marićem, komponovao je muziku za dokumentarni film „The Final Adventure of Kaktus Kid” (2018) reditelja Đorđa Markovića, muziku za film „Realna priča” (2019) i muziku za dve sezone serije „Mama i tata se igraju rata” (2020 /2022) glumca i reditelja Gordana Kičića.

U saradnji sa Radio Teatrom iz Zagreba 2020. godine učestvuje u radu na radio drami „Soundtrack za film koji nije snimljen” a 2021. godine radi na songovima za predstavu „Halo, Halo, ovdje Radio Zagreb” rediteljke Pavlice Bajsić.

Krajem 2022. godine objavljuje singl za pesmu „Zemlja nije moj dom” a 2023. godine, drugu zbirku poezije pod istim naslovom, u okviru izdavačke kuće Liberland.

Dobitnik je nagrade „Strune od svetla” koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici, a koju je ustanovio novosadski književnik i kantautor Saša Radonjić, navode organizatori iz kragujevačkog SKC-a.

Iz kragujevačkog Studentskog kulturnog centra zahvalju se kompaniji Trnava promet koja im je donacijom omogućila sanaciju i obnavljanje Letnje scene.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari