SvemirkoFoto: Snimak ekrana spota "Po tijelu"/Svemirko

Svemirko, jedno od omiljenih imena regionalne muzičke scene, bend čiji su koncerti senzacija sama za sebe, a čija muzika slušaocima otvara nova prostranstva, novi je član Universal Music porodice.

Prva pesma kojom grupa Svemirko najavljuje novi album zove se „Po tijelu“, a uskoro će moći da se čuje i uživo, na koncertima 1. novembra u Domu omladine u Beogradu, 2. novembra u SKCNS Fabrika u Novom Sadu i 15. novembra u klubu O2/Oxygen u Nišu.

„Nova stvar je debitantsko izdanje za Universal Music i ujedno najava za nove materijale i novi album koji bi trebao izaći iduće godine“, najavio je Marko Vuković, koji stoji iza ovog fenomenalnog projekta.

„Uglavnom, radi se o dosta ’nabrijanoj’ elektronskoj stvari, koja je naravno izvedena i inspirisana retro-pop šemom. Nastala je kao reakcija na jednu dosta ludu noć i dosta žedno jutro“, opisuje inspiraciju, ali i atmosferu koja je dodatno dočarana pratećim videom.

„Radi se o jednom self-made spotu, dosta psihodeličnom i interesantnom. Mislim da ide super uz samu pesmu i da to sve zajedno deluje kao jedno dosta okej audio-vizualno iskustvo. Uglavnom, bacite uho, grlo, nos, oko na stvar i utiske!“.

Novom pesmom i saradnjom s Universal Musicom, Svemirko započinje novu eru, što je prilikom potpisivanja ugovora muzičar Marko Vuković sjajno sažeo rečima: „Universal je bio jedini logičan izbor jer su mi ponudili ugovor za teritorije sveta – i svemira. Zajedno lansiramo moje novo muzičko poglavlje!“.

Nova muzika ujedno je uvod i u nove regionalne koncertne aktivnosti koje Svemirko započinje koncertom 18. oktobra u Zagrebu i nastavlja koncertima 1. novembra u Beogradu, 2. novembra u Novom Sadu i 15. novembra u Nišu. Na koncertima će publiku provesti kroz svoju muzičku biografiju, a možda premijerno predstaviti i muziku sa upravo najavljenog albuma.

Muzika koja pogađa baš tamo gde treba

Svemirko je pop sastav. Iako sama muzika možda i nije pop u klasičnom smislu te definicije, Svemirko je svakako onaj bend koji postavlja trendove i koji pomera i briše granice. Svemirko je danas jedna od najtraženijih koncertnih senzacija u regionu, dok ključna osoba, glavni i kreativni um benda Marko Vuković, ne prestaje isporučivati obećano i neočekivano. Ranije objavljeni albumi, retrogradnim redosledom „Skalamerija” iz 2020, „Tunguzija” iz 2018. i „Vanilija” iz 2017. godine čine Svemirkovu „-ija” trilogiju epskih proporcija, a sam Vuković nastavlja komponovati i pisati nove pesme i materijale potpuno novog, ali istovremeno njemu prepoznatljivog karaktera. Vuković zasigurno vešto i spretno stvara profinjenu muziku koja pogađa baš tamo gde treba, dok kao bend i izvođač, Svemirko donosi novitete u svom nastupu uživo i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Pokret je utkan u srž Svemirkovog stvaralaštva, a melodije i ritmovi niti su kojima će vas zauzdati, potaknuvši na ples – hteli vi to ili ne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari