Mark Lanegan, autentična rokenrol ikona, pesnik i pevač, lider Screaming Trees, ključna inspiracija grupama Nirvana i Pearl Jam, član Queens of The Stone Age, autor tri albuma sa bivšom članicom Belle & Sebastian Izobel Kembel, omiljeni gost svih muzičara (koji su skupili hrabrost da ga pozovu da im gostuje na pesmama) i idealni partner za izmišljeni preferans u kojem ga čekaju Džoni Keš i Tom Vejts, sviraće sa svojim bendom danas od 21 sat u sali Amerikana Doma omladine Beograda.


Posle višegodišnjih snova brojnih fanova na Balkanu, realnost je da u okviru drugog dela evropske turneje i promocije albuma „Blues Funeral“ Mark Lanegan Band dolazi u Beograd, Zagreb i Ljubljanu. Osam godina posle epskog albuma „Bubblegum“, Mark je otišao u „bleeding muddy water“ i svoju „kosmičku američku muziku“ definisao na ploči koja je šokirala neke od hardcore fanova. Bluz, lupovi, ritam, semplovi, gitarski rifovi, „težak“ bas, psalmi, disko, psihodelija? i iznad svega – njegov glas. Kao neki šaman, Mark Lanegan propoveda svoju katarzičnu viziju sveta, kao rokenrol mesija, dolazi u Srbiju da propoveda svemirski bluz.

Tokom svoje solo karijere Mark Lanegan objavio je sedam studijskih albuma: od „The Winding Sheet“ (1990) do aktuelnog „Blues Funeral“ (2012). Gostovao je na pesmama prijatelja i fanova kao što su The Walkabouts, Mike Watt, Masters Of Reality, Martina Topley-Bird, B, Mellisa Auf der Maur, UNKLE, Bomb The Bass… Bio je glavni pevač na dve genijalne ploče trip-hop-bluza tandema Soulsavers, član Queens of The Stone Age, Gutter Twins, Twillight Singers. Učestvovao na brojnim tribjut i benefit albumima na kojima je pevao pesme Vilija Nelsona, Skipa Spensa, Tima Baklija, The Kinks, The Afghan Whigs, Džuniora Kimbroa, Boba Dilana, Džefri Li Pirsa i njegovog The Gun Cluba. „Preživeo je i pobedio razna iskušenja, bolesti, zavisnosti, poroke, saobraćajne nesreće, nemaštinu… i kada sada peva „I drunk myself sick“ nema čoveka koji će da se zapita da li zna o čemu peva… Njegove pesme – „veće od života“ – mračne su razglednice poslate od čoveka koji je zaista živeo život. I na radost mnogih – još ga živi“, kažu organizatori koncerta – Odličan hrčak i DOB. Ulaznice po ceni od 1.800 din. mogu se naći na svim prodajnim mestima Eventima, kafeu Šikarica (Skadarska 22) i u prodavnici ploča Pinball Wizard Records (TC Eurocentar, Makedonska 30).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari