Polumrak u kome se prostiru fluorescentni svetlosni zraci umetničko je delo Ane Knežević čija je postavka sinoć otvorena u galeriji Haos. Izložbu je otvorio književnik Jovica Aćin koji je ambijent uporedio sa „mračnim tavanom, apsolutno hladnim starim prostorom“ ali je naglasio da se baš u tome krije duboki unutrašnji kreativni instinkt mlade umetnice i da su to „elementi koji stvaraju jedan poseban doživljaj“. Po njegovim rečima radi se o jednom novom pristupu umetnosti, koja je ovog puta prikazana na apstraktan način.


Ana Knežević (34) je svoje školovanje završila u Bostonu i baš tamo je započela istraživanje prostora, svetla i delovanja svetlosnih zraka na prostor a onda je odlučila da to iskustvo prenese i na našu likovnu scenu.

– Ovakvim načinom rada želim da navedem posmatrača da se okrene emotivnom doživljaju i da prednost da meditativnom, oseti čistotu zvuka koje prati delo – istakla je umetnica.

Ona se zahvalila galeriji Haos što je imala dovoljno hrabrosti i razumevanja da predstavi njen rad, napominjujući da su mnogi sumnjali u bezbednost projekta pošto se zbog osetljivosti instalacija ne mogu primiti veće grupe ljudi, pa je tako odjednom unutra moglo da bude najviše po deset posetilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari