Na petom „Srpskom festivalu svetske muzike“ u Takovu, koji se ove godine održava od 5. do 6. jula, nastupiće osam domaćih i stranih bendova, među kojima su Legende i Haris Džinović. Celodnevna karta je 250 dinara i u tu cenu je uračunat parking.


„Takovo sa opštinom Gornji Milanovac je idealno mesto za održavanje ‘Srpskog festivala svetske muzike’, zbog istorije i kulture podneblja. Ovom manifestacijom Takovo se našlo na mapi sveta čije su razglednice ispisali muzičari različitih verskih i nacionalnih pripadnosti“, kaže direktor Udruženja „Srpski festival svetske muzike“ Slobodan Božović. Tokom dva festivalska dana više hiljada ljudi će, po simboličnoj ceni od 250 dinara za veče, uživati u nastupima osam domaćih i stranih bendova. Kako kažu organizatori, „Srpski festival svetske muzike“ ima za cilj, da pored niza koncerata etno- muzike na visokom umetničkom nivou, ujedini muzičare i ljude iz različitih zemalja bez obzira na kulturnu i religioznu pozadinu. „U predstavljanju bendova iz više zemalja, publika ima priliku da uživa u mešavini različitih vidova muzike, pre svega romske, kao i u zvucima nezaobilazne balkanske muzike, ali u ovom slučaju u potpuno novom svetlu. Prostor znamenitog mesta ‘Takovski grm’ u Takovu funkcioniše kao centar za stvaranje nove muzičke arene u kojoj nema granica u muzičkom izražavanju“, kaže Božović.

Tako će večeras na pozornici pored spomenika Drugog srpskog ustanka nastupiti Gipsy Aleksići i Narodni orkestar KUD Šumadija, potom norveški bend Tirsdagsbandet, zatim još jedan bend iz ove zemlje Notodden Blues Band, a kao gost festivala od 21.45 na festivalu će nastupiti grupa Legende. „Prvi norveški bend koji ćemo večeras imati priliku da slušamo jeste rezultat saradnje našeg i projekta ‘Pomoć roditeljima dece ometene u razvoju’. Članovi benda Tirsdagsbandet takođe imaju takve probleme, a biće interesantno da ih čujemo i s obzirom da su najavili da im je ovo poslednji nastup van Norveške“, najavljuje Božović. U subotu uveče na festivalskoj pozornici nastupiće kvintet Vladimira Stankovića (od 20 sati), zatim popularni sastav Vrelo, a kao gosti petog „Srpskog festivala svetske muzike“ nastupiće Haris Džinović i čačanski Teatar Dur.

Prema rečima organizatora, za dobru organizaciju festivala pobrinuće se i veliki broj volontera, članovi udruženja „GM optimist“ i službe JKP Gornji Milanovac, kao i mnogobrojni redari angažovani u festivalskom parking servisu. Izuzetno zahtevnu scensku tehničku produkciju realizovaće producentska kuća „Akva Tim“ iz Gornjeg Milanovca. Očekuje se da Peti festival svetske muzike u potpunosti ostvari zacrtani cilj da nizom koncerata etno-muzike na visokom umetničkom nivou ujedini muzičare i ljude iz različitih zemalja bez obzira na njihovu etničku i versku pripadnost, i da posetiocima približi koncept svetske muzike, odnosno Word Music žanra, poslednjih godina sve popularnijeg muzičkog pravca, koga karakteriše nepostojanje pravila u komponovanju i aranžiranju, ali sve to uz oslanjanje na izvorne etno-motive. Sudeći prema velikom broju zadovoljnih posetilaca ranijih godina, očigledno je da je festival u Takovu na dobrom putu da doživi slavu vrhunske muzičke destinacije.

Uvaženi gosti na svečanom otvaranju

Projekat „Srpski festival svetske muzike“ je nastao 2009. godine kao deo TUTTI projekta, koje je podržalo Ministarstvo inostranih poslova Norveške i opština Gornji Milanovac. Od pre par godina organizaciju festivala je preuzelo Udruženje građana „Srpski festival svetske muzike“ i ovdašnja Turistička organizacija uz pomoć Ambasade Kraljevine Norveške, opštine Gornji Milanovac, mnogobrojnih sponzora i prijatelja festivala. Svečani čin otvaranja manifestacije 5. jula uveličaće ambasador Kraljevine u Srbiji, Nils Ragnar Kamsvag, kao i predsednik odbora Udruženja, gospodin Oleg Goberg, predstavnici Opštine i Turističke organizacije Gornji Milanovac, kao i drugi gosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari