Tejlor SviftFoto: Georg Wendt/dpa via AP

Advokat glavnog osumnjičenog za planiranje napada pred koncert američke pop zvezde Tejlor Svift u Beču, izjavio je danas da je vlast preuveličala slučaj i da njegov klijent ne bi mogao da ispuni takve planove.

Devetnaestogodišnji Austrijanac, čije ime nije objavljeno zbog austrijskih pravila o privatnosti, uhapšen je prošle srede a organizatori su otkazili sve koncerte Tejlor Svift koji su trebali da budu održani na stadionu Ernst Hapel u austrijskoj prestonici.

Austrijski zvaničnici su saopštili da je osumnjičeni nameravao da izvrši napad izvan stadiona, a da što više ljudi ubije noževima ili eksplozivom domaće izrade.

Glavni osumnjičeni star 19 godina i jedan 17-godišnjak uhapšeni su u utorak prošle nedelje, dok je jedan 15-godišnjak takođe saslušan u vezi sa slučajem, ali nije uhapšen.

Obeležja esktremističkih organizacija Islamska država i Al Kaida austrijska policija je našla u kući jednog od dvojice uhapšenih.

Advokat odbrane Verner Tomanek rekao je Austrijskoj pres agenciji da još nije imao pristup spisima predmeta, ali je citirao deo sa prvog ispitivanja svog klijenta, kako bi osporio policijski iskaz o navodno datom priznanju za planiranje napada.

„Nije imao ni sredstava ni mogućnosti ni eksploziva da to izvede“, rekao je Tomanek. On je dodao da su optužbe vlasti protiv 19-godišnjeg osumnjičenog „preterane“ sa ciljem da država dobije nova ovlašćenja za nadzor.

Tomanek je rekao da izgleda da njegov klijent ima psihičke probleme i opisao ga kao „vuka samotnjaka bez društvenih kontakata“.

Dodao je da su „navodni planovi napada bili čista fantazija“.

Advokat je rekao da je njegov klijent u svom prvom ispitivanju od strane istražitelja „u principu priznao islamističke tendencije“ i priznao da je tražio i pronašao „kontakt sa takvim ljudima na mreži“, prenela je APA.

On je dodao da se mladić zaista zakleo na lojalnost grupi Islamska država i stavio je tu objavu na internet, ali je rekao i da ju je ubrzo nakon toga izbrisao.

Upitan zašto je njegov klijent to uradio, Tomanek je odgovorio da je dečak želeo „da bude kul“ i da je želeo da na fotografijama u toj objavi zauzme poze u kojima se slikao i napadač koji je 2. novembra 2020. godine ubio četiri osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari