meti hili the 1975Foto: C Flanigan/imageSPACE/Shuttersto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Organizatori festivala Good Vibes u Maleziji tužili su bend The 1975 i svakog člana pojedinačno zbog trenutka kada je Meti Hili poljubio basistu Rosa Makdonalda.

Bend The 1975 to je učinio zbog protesta protiv anti-LGBTQ+ zakona u ovoj zemlji, a festival je nakon toga otkazan.

Oni od benda sada traže 2,4 miliona dolara zbog kršenja kodeksa ponašanja, jer tvrde da su članovi benda i njihov menadžment znali za sve propise i zabrane.

Među tim pravilima su zabrana pušenja, psovanja ili konzumiranja alkohola na bini, skidanje odeće, kao i razgovor o politici ili religiji.

A tu su i ljubljenje, ljubljenje gosta iz publike ili međusobno ljubljenje na bini, što je bend prekršio.

Organizatori kažu da je The 1975 već nastupio na ovom festivalu 2016. godine sa istim zabranama i da su ih više puta podsetili na njih pre novog gostovanja.

The 1975 trebalo je da dođe i u Srbiju

Bend The 1975 trebalo je da nastupi na prošlogodišnjem Arsenal festu u Kragujevcu, ali je taj dolazak otkazan.

Čak su i odbili prijavu benda da svira na prošlogodišnjem izdanju zbog činjenice da je Hili ranije imao problema sa drogom, ali su je ipak prihvatili kada je bend obećao da će se držati svih pravila.

Bend je navodno pred nastup odlučio da ne nastupi, pa su se predomislili, rešeni da prekrše sve dogovore, te su izmenili setlistu, izneli alkohol na binu, pričali o politici i poljubili se na bini.

Vlada je otkazala preostala dva dana festivala, a 1975 su proterani iz zemlje, uz napomenu da je Hili kratko bio i u pritvoru.

„Poljubac nije bio predstava za provociranje vlade. To je deo nastupa benda The 1975, više puta izveden. Ideja da umetnici moraju da se prilagode lokalnim osetljivostima je vrlo ozbiljan presedan“, rekao je Hili.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari