tom kruzFoto: Fonet/AP

Mnogi kažu da je Tom Kruz zaboravio da postoje stepenice i lift, jer deluje da je glumac više puta upotrebio padobran nego svoje noge.

Na velikom platnu Tom Kruz ima lude vratolomije, skače motorom u provaliju i drži se za avion bez kompjuterske animacije, a sada je ponovo bio u centru pažnje na zatvaranju Olimpijskih igara u Parizu.

Spustio se sa krova stadiona među sportiste, uzeo olimpijsku zastavu i preneo je sve do Los Anđelesa koji je sledeći domaćin Olimpijskih igara 2028.

Samo, čini se da u svetu filma ne želi da preda štafetu nikome, jer sa svoje 62 godine Tom Kruz i dalje snima, i dalje je gladan, i dalje je žedan uzbuđenja i izazova.

A u tom svetu je od 80-ih, gde se probio prvo ulogom u filmu „Rizičan posao“, proslavio „Top ganom“, a zacementirao „Bojom novca“ i „Kišnim čovekom“.

Krajem 80-ih i početak 90-ih nizao je hitove i postao jedan od najplaćenijih glumaca Holivuda i jedan od onih koji dovodi najviše publike u bioskope.

Proslavio se kao akcioni heroj

Mahom je birao akcione filmove, a često i naučnu ili epsku fantastiku, ali tu je bilo i puno dramskih rola, te je Kruz zaradio dva Zlatna globusa i četiri nominacije za Oskara, koji mu i dalje beži.

Najprepoznatljiviji je kao Itan Hant iz serijala „Nemoguća misija“, koji i dalje traje, vuče ljude u bioskope i daje mu izgovor da ponovo ugrožava svoj život dok ga neko snima.

Međutim, postoji i jedna senka nad njegovim životom koja je uzrok tome da ga mnogi ne vole i kritikuje, a zove se sajentologija.

Iako je odgajan kao katolik, Kruza je prva supruga Mimi Rodžers uvela u sajentologiju, čiji je kasnije postao vatreni zagovornik.

Rekao je da mu je sajentologija pomogla da prevaziđe disleksiju, ali je javno izjavio da ona može da pomogne nakon nesreća i kod odvikavanja sa psihoaktivnih supstanci.

Kritikovao je Bruk Šilds zbog korišćenja leka koji služi sa borbu sa postpartum depresijom i izjavio da psihijatrija treba da se zabrani kao pseudonauka.

Tom Kruz iza sebe ima nekoliko neuspešnih brakova

Bio je u braku i sa Nikol Kidman i Kejti Holms, sa kojima ima dvoje usvojene dece i jednu biološku ćerku, ali je i to bio predmet kontroverze.

Pričalo se da je sajentološka crkva ugovarala te brakove, pa čak i da su služili za prikrivanje njegove homoseksualnosti, te je on od 2008. zabranio da ga pitaju o tome.

Uprkos svemu tome, Tom Kruz je i dalje jedna od najvećih holivudskih zvezda i čovek koji drži Ginisov rekord za najviše konsekutivnih filmova sa zaradom većom od 100 miliona dolara, a najavio je i snimanje filma u svemiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari