Ulazak u finale Pesme Evrovizijie za predstavnika Srbije, Milana Stankovića, bio je samo mali korak u odnosu na ono što na završnoj večeri (21.00) u Telenor areni treba da uradi. Kompozicija Gorana Bregovića „Ovo je Balkan“ sigurno će otići će u istoriju po principu „ili pukovnik ili pokojnik“.

Osporavana zbog nelogičnog teksta, dominacije balkanskog melosa pomešanog sa turbo folkom, stila mladog izvođača, pa i načina na koji je određeno da u svakom slučaju Bregovićeva kompozicija mora da ide na Eurosong, s druge strane hvaljena zbog toga što predstavlja karakterističan moderan srpski zvuk – nikoga neće ostaviti ravnodušnim kakav god plasman da ostvari.

Ako se ostvare predviđanja kladionica, po kojima će Stanković u konačnom plasmanu biti na potezu od 19. do 21. mesta, Radio televizija Srbije moraće da prizna da je Beovizija, kakve god se kritike upućivale na njen račun, iznedrila vicešampiona (Željko Joksimović) i šampiona (Marija Šerifović) Eurosonga. U suprotnom, odnosno u slučaju da Stanković zauzme solidan plasman do petog mesta, medijski javni servis imaće puno pravo da i sledeće godine samostalno odabere jednog kompozitora između čijih numera će se birati srpski predstavnik na Pesmi Evrovizije.

Srbija je prvi put na Pesmi Evrovizije učestovala u Helsinkiju (2007) kada je Marija Šerifović pobedila sa pesmom „Molitva“. Drugi najveći uspeh u ovom veku drži Željko Joksimović koji je sa kompozicijom „Lane moje“, nastupajući za Srbiju i Crnu Goru, osvojio drugo mesto. Jugoslavija je na Pesmi Evrovizije prvi put učestvovala 1961. godine, kada je Ljiljana Petrović sa pesmom „Neke davne zvezde“ zauzela osmo mesto. Jedino prvo mesto Jugoslavija je ostvarila 1989. godine kada je grupa Riva sa pesmom „Rock me Baby“ trijumfovala u Lozani.

Finalisti

U finalu Pesme Evrovizije večeras će nastupiti 20 zemalja: Gruzija, Ukrajina, Turska, Izrael, Irska, Kipar, Azerbejdžan, Rumunija, Jermenija, Danska, Srbija, BiH, Moldavija, Rusija, Grčka, Portugal, Belorusija, Belgija, Albanija i Island.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari