Film Mihaela Hanakea „Ljubav“ trijumfovao je 25. dodeli Evropskih filmskih nagrada održanoj preksinoć na Malti. Ova francusko-nemačko-austrijska koprodukcija je, pored nagrade za najbolji evropski film, dobila i priznanja za najbolju režiju, glumca (Žan-Lui Trentinjan) i glumicu (Emanuel Riva).

Ova dirljiva storija o starosti i umiranju, dobitnika Zlatne palme u Kanu, bez nagrade je ostala samo u kategoriji scenarija gde su najbolji bili Danci Toman Vintergerg i Tobijas Lindholm sa dramom „Lov“ o nastavniku koji je nepravedno optužen za pedofiliju.

O nagradama je odlučivalo preko 2.700 članova Evropske akademije za film, koji su po dva priznanja dodelili filmovima „Limar krojač vojnik špijun „ (Mariji Đurđević za scenografiju i Alberto Iglesijasu za muziku) i „Sramota“ (Šon Bobit za fotografiju i Džo Voker za montažu).

U kategoriji najboljeg dokumentarca pobedio je film „Zimski nomadi“ Manuela fon Štirlera iz Švajcarske, dok je češko-nemačko-slovačka koprodukcija „Alois Nebel“ Tomaša Lunaka najbolji animirani film, a najbolji u kratkom metru „Supermen, Spajdermen ili Betmen“ rumunskog reditelja Tudora Điurđiua. Priznanje za evropsko otkriće je uručeno Holanđaninu Budevijnu Kuleu za „Kauboja“, dok je nagrada za koprodukciju dodeljena Heleni Danielson.

Prema odluci članova Evropske akademije za film nagrada za životno delo ove godine je pripala čuvenom italijanskom reditelju i scenaristi Bernardo Bertolučiju, dok je priznanje za dostignuće u svetskoj kinematografiji uručeno glumici Helen Miren.

Dobitnik nagrade publike zaprosio devojku

Najsrećniji od svih laureata Evropskih filmskih nagrada je svakako bio Džofri Enthoven, koji je pored trofeja osvojio i buduću suprugu. Naime, dobitnik nagrade publike za film „Come As You Are / Hasta La Vista“ sa bine je zaprosio svoju devojku koja je, očekivano, rekla „da“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari