Slovenačka grupa Elvis Jackson, koja spada u red najboljih u regionu i koja svake godine održi po nekoliko evropskih turneja, pred izlazak novog albuma održaće tri koncerta na prostoru nekada zajedničke države. Duže vreme nisu nastupili u Srbiji, ali su usled učestalih poziva odlučili da ovoga puta održe dva koncerta, u Beogradu i Novom Sadu.

 U glavnom gradu Srbije nastupiće u sali Amerikana Doma omladine Beograda 12. aprila. Dan posle Beograda, Elvis Jackson će nastupiti u novosadskoj Fabrici, a na kraju ove mini-turneje očekuje ih koncert u Sarajevu, 14. aprila u klubu Cinemas (ex Sloga).

Elvis Jackson redovno su, tokom godina, nastupali u klubovima, ali i na festivalskim pozornicama u Srbiji. U više navrata svirali su na Exit festivalu, a poslednji nastup imali su na Mejn stejdžu zajedno sa Faith No More, dok su pre toga bili učesnici Beer Festa, a u Dom omladine Beograda vraćaju se posle osam godina. Aktuelni album „Against the Gravity“ predstavili su kao predgrupa Faith No More na evropskoj turneji, u poslednje vreme imali su dve uzastopne turneje u Engleskoj, a producent albuma bio je basista pomenute kultne američke grupe Bil Gould. Na predstojećim koncertima Elvis Jackson će publici predstaviti presek svojih najvećih hitova nastalih tokom petnaestogodišnje karijere, ali i neke od novih pesama sa albuma koji će uskoro biti objavljen, a koji će pratiti velika turneja. Tim povodom sagovornik nam je bio njihov gitarista Boštjan Beltram Berto.

Zanimljiv je naziv Elvis Jackson kao spoj dve muzičke ikone, mada bi se reklo da vaša muzika ne liči ni na jednog od njih – zašto ste se odlučili za to ime?

– Uvek se smejemo kad se setimo perioda kada smo bili u potrazi za imenom. Došlo je spontano i tako je ostalo. Naša muzika takođe nije jasno definisana, skakanje uz rege, metal, sve je to pomešano. Pomešana muzika, pomešano ime, pomešane glave. (smeh)

Bend ove godine obeležava 15. godišnjicu postojanja – da li ste zadovoljni onim što ste postigli do sada?

– Naravno da jesmo, ali uvek mislimo da sve može bolje, to je ono što nas vuče napred. Tokom tih petnaest godina doživeli smo puno toga, a delić doživljenog prikazali smo u novom „homemade“ spotu za singl „Window“, kojim smo najavili i novi album.

Vaš aktuelni album „Against the Gravity“ promovisali ste na turneji na kojoj ste bili predgrupa Faith No More, a album vam je producirao njihov basista – kako je došlo do saradnje sa njima i da li ste zadovoljni tom turnejom i albumom?

– Stupili smo u kontakt sa Bilom i lako dogovorili saradnju, jer mu se svidelo to što mi radimo. Još uvek smo u kontaktu sa njim, postali smo prijatelji tokom saradnje. Turneja sa Faith No More bila je kratka, ali slatka i nezaboravna. Ostvarila nam se velika želja da nastupimo sa tako velikim svetskim bendom.

Dosta ste svirali po Srbiji, između ostalog na Exitu i Beer Festu, beogradskom Domu omladine i SKC-u – kakvi su vam utisci sa tih koncerata?

– Dovoljno će biti da kažem: rakija, sarma, pivo, folk ludilo, pa opet sarma, rakija, pivo…. (smeh)

Da li ćete na koncertima u Beogradu i Novom Sadu svirati i neke od novih pesama, ili samo stare hitove? Najavljeni su i neki gosti?

– Biće i nekoliko novih pesama, nismo ih sve dovoljno vežbali (smeh), postepeno ćemo ih dodavati na repertoar. Jesen je vreme kada će krenuti promocija novog albuma, a do tada sviramo ono što znamo. Uvek imamo goste na bini – Jack Daniels i napici od hmelja i grožđa.

Najavljen je i vaš novi album – kada će izaći i kako će zvučati?

– Očekujemo da će izaći do jeseni, a predstavljaće fuziju svega i svačega – metala, regea, sa gitarskim nabojem. Želimo da svaki album bar u nekoj meri bude drugačiji od ostalih.

Šta imate dalje u planu, hoćete li praviti neku turneju kad izađe album?

Do sada je objavljen singl „Window“, za koji sam ja uradio prateći niskobudžetni spot u kome su prikazana dešavanja iza bine. U planu je turneja koja će obuhvatiti veliki broj koncerata na Balkanu i Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari